Деветашката пещера е включена в националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта".

Това стана миналата седмица, когато беше подписан договор за партньорство между кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев и изпълнителния секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев, информират от пресцентъра на администрацията в люляковия град, предаде DarikNews.bg - Плевен.

С включването на Деветашката пещера в списъка на 100-те национални туристически обекта БТС ще поддържа в официалния сайт на обектите актуална информация за природната забележителност, ще включи обекта в следващите тиражи на книжката за националните туристически обекти и картата за тях.
Движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта" дава възможност на туристите да се запознаят със забележителностите в страната - с нейните равнини и планини, с природните забележителности и феномени, с националните и природни паркове.

Посещението и запознаването с националните туристически обекти се удостоверява с поставянето на печата на съответния обект на определеното за целта място в книжката. Турист, посетил определен брой туристически обекти, получава значка "Опознай България".

Досега от община Ловеч в списъка на 100-те национални туристически обекта са включени музеят "Васил Левски", Къкринското ханче и Етнографският музей. С прибавянето на Деветашката пещера община Ловеч добива статут на официален партньор на БТС.

Деветашката пещера е открита през 1921 г. Дълга е 2442 м. Разположена е на около 15 км североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки - на източния бряг на р. Осъм.

Една от залите в пещерата носи името "Олтара“. В нея при разкопки на Регионалния исторически музей, Ловеч, са направени открития на някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи. Включени са в експозицията на музейната сбирка "Васил и Атанас Атанасови”.

Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели.
Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници през месеците юни и юли тя изцяло се затваря за посетители.

Тук обитават 12 вида защитени земноводни, смок мишкар (включен в Червената книга), южен гребенест тритон, жаба дървесница, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка (включена в Световния червен списък), 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 — в световния червен списък) и 15 вида прилепи.
Природната забележителност е дом на хиляди прилепи.

Деветашката пещера е едно от трите най-важни убежища за хибернация на прилепи в Европа. Тук зимува колония от над 35 000 екземпляра от видовете пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям подковонос и ръждив вечерник.

Всички прилепи у нас са защитени от Закона за биологичното разнообразие, като 4 от срещащите се в Деветашката пещера видове са включени в Червения списък на световнозастрашените видове: пещерният дългокрил, дългопръстият нощник, южният подковонос и подковоносът на Мехели.

В миналото пещерата е била използвана за съхранение на храни от държавния резерв. След това е засекретен военен обект. През 1950-те е години е била използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни доскоро стояха близо до входа на пещерата.

Пещерата е обявена за природна забележителност през 1996 г.

През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои сцени на мащабната холивудска продукция “Непобедимите 2”, в която участват редица холивудски звезди, сред които Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и Чък Норис.

За целите на снимките екипът и сценаристите на филма изграждат реален мост над река Осъм, който оставят като "подарък“ на местните жители.
По време на снимките обаче еколози и природозащитници протестират срещу нарушаване на спокойствието на защитените видове обитаващи пещерата.