Когато преди седмица въоръжени лица завзеха административни сгради в три града на Източна Украйна, държавният секретар Джон Кери окачестви това като "незаконни действия" на Русия за "предизвикването на изкуствена криза с помощта на платени агенти".

Кери заплаши, че САЩ ще отвърнат със санкции срещу добивния, енергийния и банковия сектори на руската икономика. Но следващите дни администрацията на Обама така и не предприе никакви действия, като се задоволи само със санкции срещу няколко не особено значими лица от окупирания Крим. Финансовите министри на Г-7 също не можаха да се договорят за някакви мерки на срещата си във Вашингтон.

Затова всичките тези държави не трябва да се учудват на дръзкото настъпление, предприето в събота в източната част на Украйна. По данни на независими наблюдатели автобуси с хора в камуфлажна униформа са пристигнали в още поне 4 града и тези хора с руско оръжие в ръце атакуваха местните правителствени сгради. В събота започнаха бойни действия, когато украински военни части се опитаха да освободят сграда в Славянск. И двете страни понесоха загуби.

Висши ръководители от САЩ и ЕС пак обвиниха Русия в провокиране и организиране на тези нападения. Американската представителка в ООН Саманта Пауър заяви, че тези действия са били "професионални", "координирани" и са носели "всички признаци за причастността на Москва". И пак не последва по-силна реакция от страна на САЩ. Пауър само каза, че ще има "засилване на санкциите", "ако продължат действия от последните дни".

Какви още действия трябва да предприеме Русия, за да предизвика по-силен отговор? В продължение на няколко седмици президентът Обама говореше, че една военна интервенция в Източна Украйна ще предизвика санкции от страна на САЩ, които ще имат много по-сериозни последствия от мерките, предприети на 20 март срещу група приятели на Владимир Путин и една банка. Според оценки на САЩ сега протича военна операция. Официални лица заявяват, че те много силно напомнят тайната руска военна операция, довела до анексията на Крим.

Една твърда реакция на Запада би могла да спре руското настъпление от последните дни. Сега положението стана много по-опасно. Кремъл може да се възползва от кръвопролитието в неделя като оправдание за началото на по-открито нахлуване със задействането на десетки хиляди военнослужещи, съсредоточени край границата.

От своя страна украинското правителство зае правилна позиция, заявявайки не може да позволи на Русия да завзема украински градове и ще нанасят ответни удари.

Миналата седмица администрацията на Обама реши да не предприема съществени мерки отчасти, защото разчита на дипломатически възможности – на четиристранната среща на външните министри на САЩ, Русия, Украйна и ЕС, която трябва де състои тази седмица. Няма обаче никакви шансове, че тази среща, ако изобщо се проведе, ще доведе до някакви приемливо за Украйна решение. Москва иска да разкъса на парчета тази държава и намиращите се под нейни влияние региони да имат право на вето по въпросите на украинската външна политика. Доколкото реакцията на руската агресия е твърде слаба, Москва няма стимул да се отказва от своята схема.

Може би вече е твърде късно и няма да може да се предотврати война в източна Украйна. САЩ трябва бързо да вземат мерки, обещани от Обама и Кери, иначе ще изгубят остатъците от авторитета, който все още е останал в Украйна. Ако започналите в неделя бойни действия продължат, Вашингтон трябва отново да разгледа молбата на Киев за доставка на стрелково оръжие за армията и на друга бойна техника. Ако украинците бъдат принудени да воюват за страната, трябва да им се помогне. /БГНЕС.