Редовната консумация на кафе, дори ако то е в умерени количества, може да предпази от поява на болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Учени под ръководството на Давид Блум от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания установили в експерименти с мишки, че кофеинът може да има защитен ефект срещу някои мозъчни заболявания, включително срещу болестта на Алцхаймер.

Наблюдаваното при тази болест намаляване на умствените способности се дължи на натрупване на анормални протеини tau в мозъчни клетки, които са в процес на дегенериране. Известно е, че редовното приемане на кофеин забавя отслабването на умствените способности с възрастта и намалява риска от деменция. Ефектът от кофеина върху заболявания, свързани с протеина tau, обаче не бе изяснен.

В изследвания с мишки учените констатирали, че редовното приемане на кофеин - 0,3 грама на 1 литър вода, предотвратява загубата на паметта и някои модификации на протеина tau. В рамките на изследването млади трансгенни мишки, които с възрастта прогресивно развили невродегенеративно заболяване, свързано с tau, в разстояние на 10 месеца приемали кофеин по орален път.

Гризачите, които приемаха кофеин, развиха по-малко значимо заболяване, що се отнася до загубата на паметта и модификациите на протеина tau, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Neurobiology of Aging.