Перфекционизмът, независимо дали у дома или на работното място, почти винаги се разглежда като похвала.

Ново проучване показва, че това да си перфектен във всяко отношение може да донесе много повече вреда, отколкото полза на организма.

Вечното старание да изглеждаме перфектно, да се справяме отлично на работното място и следователно да бъдем повишени, да бъдем невероятни сексуални и емоционални партньори на половинките си и да възпитаваме отлично децата си са сред купищата стремежи на почти всеки човек.

Ранната смърт, болестите на червата, рязката промяна в теглото и безсънието вървят ръка за ръка със стремежа да бъдем перфектни, а учените съветват най-много да пазим нервите и съня си.

Д-р Даниел Молнар от университета Брок в Канада е на мнение, че перфекционизмът трябва да се разглежда като рисков фактор за заболяване по същия начин, както затлъстяването и тютюнопушенето.

"Насърчаваме стремежа на хората за академично и професионално постижение, но това е и основен фактор за много болести, инфекции и ранна смърт. Този проблем трябва да се разглежда като основен фактор за здравословното ни състояние" коментира Молнар.

Проучването показва, че двама на всеки пет американци имат склонност към перфекционизъм, а благодарение на социалните мрежи стремежът им да бъдат безгрешни става все по-голям.