Студена и дъждовна ще бъде Страстната седмица преди светлия християнски празник Великден. Кулминацията на лошото време ще настъпи в сряда, съобщава "Преса", според прогнозата на синоптика от TV-MET Симеон Матев, цитиран от "Преса". Още от днес от северозапад ще започне да прониква студен въздух, който до утре ще обхване цялата страна. В сряда сутринта столичани ще се събудят при 2 градуса температура навън и проливен дъжд, който във високите квартали, като Бояна, Драгалевци и Симеоново ще премине в априлски сняг.

Забравените вече снежинки ще напомнят за отминалата зима и в градовете с над 700 метра надморска височина като Самоков, Трън, Чепеларе и Смолян. Снежната покривка обаче се образува само в планините на места с височина над 1800 метра. Особено мразовито ще бъде в запазната част на България, а източната ще се отърве с няколко градуса по-високи температури.

Облаци и дъжд ще продължат да помрачават Великата седмица и в четвъртък и петък. Живакът в термометрите ще тръгне бавно нагоре и в София ще показва 10 градуса и през двата дни, а на места в страната ще стигне и 15 градуса.

Мрачната картина от сряда до петък ще се разведри още в събота, когато ще се покаже по-трайно слънцето и температурите ще достигнат 17 градуса, а на самия Великден - 20 градуса.

Въпреки повишението на температурите времето през уикенда няма да е такова, каквото би им се искало за такъв голям празник. Затова тези, които ще пътуват, трябва да си приготвят топли дрехи и да очакват дъжд.