Централната избирателна комисия предоставя възможност за злоупотреба с чувствителните лични данни, каквито са политическите убеждения на гражданите. Това коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“ в сутрешния блок на bTV. Според него по този начин може лесно да се контролира корпоративният вот.

„Представете си, че работодателят реши да вкара ЕГН-тата на работника си или на служителя си да види какви политически виждания има той“, каза още Кашъмов.

Вчера беше представена нова функционалност в сайта на ЦИК. В нея всеки гражданин може да провери дали неговото ЕГН е включено в подписката на някоя политическа партия или инициативен комитет за изборите за евродепутати на 25 май. Впоследствие се оказа, че много граждани са се „подписали“ без тяхно знание и са подкрепили една или друга политическа партия.

Според адвокат Кашъмов е крайно учудващо, че в държава членка на Европейския съюз всеки може да се рови в личните данни на друго лице. „През 2000-2001 г. беше променена ситуацията и бяха махнати ЕГН-тата от избирателните списъци, където дотогава се публикуваха. От 2002 г. действа закон за защита на личните данни. Тези документи забраняват без ясна цел да се обработват лични данни, както и да се има достъп до тях“, коментира още той.
Друг проблем, очертан от Кашъмов, е, че не е ясно защо тези ЕГН-та фигурират в електронен вид, тъй като гражданите са се подписали на хартия. „Когато е в електронен вид, това става база данни, която може да се препредава на институции, на партии, на частни фирми“, коментира той. Според него МВР като институция, разполагаща с всички ЕГН-та и профили на хората, може съвсем лесно да добави и политическата ориентация на хората към тези профили.

Междувременно се оказа, че Николай Банев, съпруг на кандидатиралата се за евродепутат Евгения Банева, е включен в подписката на Съюза на комунистите в България. Според него не става въпрос за недоразумение, а за злоупотреба.

Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни, определи случая като интересен и шокиращ. Тя обяви, че все още не са постъпили жалби в комисията, но вероятно това ще се случи и органът ще се самосезира.

Шопова обяви, че ще се изисква информация от съответната партия, коалиция или инициативен комитет дали жалбоподателят наистина е включен в конкретния списък. Тя не изключи и възможността да става въпрос за софтуерна грешка.

Що се отнася до факта, че въвеждайки ЕГН 1111111111, каквото не съществува, излиза, че лице с инициали М.Т.Х., подписало се в полза на "Атака", от ЦИК обясняват, че това е техническа проверка на системата.