78-годишният Атанас Стайков беше откаран в понеделник сутринта с високопроходима линейка към болницата в Смолян заради труднодостъпния терен до местността.

Човекът отишъл пеша до обора си, притеснил се от похищенията на огромен мечок над стадото му и му прилошало, докато извеждал на паша оцелелите от звяра животни.
Съпругата му Тотка дошла с линейката, след като  се обадил, че е много зле. Стайков има високо кръвно и е настанен в кардиологичното отделение, обясниха от “Бърза помощ” в Чепеларе.

“Пациентът е в тежко състояние с масивен инфаркт. Той е в усложнен кардиологичен шок, полагат се усилия за извеждане от критичното му състояние”, съобщиха от кардиологията на МБАЛ - Смолян.

“Дано да оцелее. Не си струва да си отиде заради стреса от тези мечки”, казва комшията му по имот Секул Пашов. Вчера 56-годишният съсед отговаряше за оставените на паша овце, докато се разбере какво е състоянието на чобанина. Бай Атанас има прякор Директора, въпреки че никога не е бил началник през живота си. Той не можел да се успокои, след като 250-килограмов мечок напада обора му 2 дни поред и има реална опасност пак да се върне.

Пенсионерът имал 34 овце, които гладният след зимния сън звяр си набелязал. Той атакувал сградата му в местността Лопуха на 6 км от Чепеларе.