"В МВР имахме категорични сигнали, че се подготвя атака на парламента и това беше една от причините, която налагаше да предприемем евакуация на народните представители в светлата част на денонощието".

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев минути след като предостави информация депутатите от Коалиция за България и членовете на Националния съвет на БСП информация за случилото се около парламента в нощта на 23 юли.

Депутатите не са били предупредени за подготвянето. "Не считам, че беше удачно в този момент да всяваме допълнително напрежение сред тях", призна Йовчев. Започнахме с евакуацията малко по-късно, защото доста трудно беше да се организира извеждането на народните представители, това беше и една от причините, поради която не успя първият план за евакуация, имаше съпротива от страна на някои народни представители, те не са искали веднага да се отзоват на това да се качат в автобуса, нещо, което забави значително извеждането им, обясни вътрешният министър.

Обработват се всички записи на случилото се на 23 юли, надявам се съвсем скоро да бъдат установени провокаторите и да им бъдат повдигнати обвинения, добави той. "Имаше хора, които целенасочено работиха в посоката да набавят средства, с които да атакуват и да препречат свободното предвижване на депутатите в района около Народното събрание. Определено имаше организация на хората, които отвън искаха да провокират напрежение и целяха да провокират насилие, която беше свързана с непрекъснато получаване на информация за това какво се случва и какво се планира. Имаха групи отвън, които координираха дейността на протестиращите и се опитваха да ги насочат в дадена посока", съобщи министър Йовчев. "В Народното събрание имаше доста хора и не бих могъл да кажа от къде точно е изтекла информация", добави той.

В МВР има сигнали за хора, които по един или по друг начин се опитват да попречат на придвижването към Бузлуджа, съобщи още Йовчев. "Взимаме мерки, за да не допуснем това, никой няма право да препречва и да възпрепятства свободното предвижване на хората", коментира още той.

Във всички назначения и кадрови промени, които правим се ръководим от няколко принципа. Първо, съответният човек, който предлагаме да бъде назначен, да има професионалните и лични качества, които му позволяват да се справи със задачите, които стоят пред него успешно. Второ, всяка кадрова промяна трябва и да бъде добре мотивирана, защото аз не съм склонен да правим промени просто така и срещам подкрепата на ръководствата на БСП и ДПС, че промени ще се правят тогава, когато смятаме, че един човек не се справя със задълженията си или не е лоялен към институциите и законите. Трето, тези промени трябва да бъдат с хора, които се ползват с доверие, както от професионалното ръководство, така и от политическите партии, които подкрепят кабинета. Всяка смяна трябва да е изключително добре мотивирана и аргументирана, заяви Йовчев.