Протестът се намира в търсене на нов смисъл, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на съвместното заседание на Националния съвет на БСП и парламентарната група на Коалиция за България.

Основният въпрос, който ще бъде разгледан на днешното заседание на пленума е проектът за програма на правителството и именно поради тази причина на него присъстват и редица от членовете на кабинета, включително и премиерът Пламен Орешарски.

Трябва да се търси изход от тази ситуация, в която няма достатъчен диалог. Има сериозен упрек към нас - "Не ни чуват", но това не е така, каза още лидерът на левицата. "България се нуждае от култура на диалога. Това означава, когато говорим за чуваемост да приемем, че другият има право на позиция, различна от нашата. Аз мисля, че и на това заседания на Националния съвет и след него трябва да обсъдим възможностите за такъв диалог, за обсъждане на проблеми, изискващи широко обществено и политическо съгласие", подчерта Станишев.

"През последните седмици видяхме много активни граждански протести и няма как да се подмине фактът, че тези протести са многолики. Има много сериозен граждански елемент, има и силен политически елемент и все повече има и организирани елементи, в това число и провокатори. В много отношения в организацията на протестите ясно си проличават центрове за бизнес интереси. Не може да се премълчи тенденцията в обществото, че политическите процеси в страната и правенето на политика са загубили морална основа и прозрачност. Това не е проблем на последните 40 дни. Това е един от фундаменталните проблеми на българския преход", коментира Станишев.

Самият той е убеден, че БСП трябва да участва в намирането на решение за връщането на доверието към политиката. "Вечерта преди няколко дни видяхме нещо съвсем различно и като лице на протеста, и като начин на провеждане на протеста, видяхме блокада на парламента и задържане на заложници", каза още лидерът на партията.

"Някои продължават да настояват за незабавни избори. Преди време търсехме човекът–месия, сега като че ли минаваме към месия - процедура като универсално решение на проблемите. Проучванията показват, че радикалната промяна в политика при едни избори сега няма да се постигне", заяви Станишев и попита дали и след едни предсрочни избори хората няма отново да са на улицата.

През 1997 година имаше две години управление на БСП и имаше много тежка икономическа ситуация, която породи кризата. Сега имаме политическа криза, която съзнателно се раздухва, която има риск да се превърне в икономическа и социална катастрофа. Задълбочаването на политическата криза може да доведе до по-тежки последици за гражданите, в това число и протестиращите, добави Станишев. За мен властта не е самоцел. Вярвам, че не е и за Националния съвет, изтъкна той.

Оставката на правителството няма да реши проблемите, убеден е Станишев. Избори през септември или октомври не означават нищо особено като промяна, освен подкрепа за ръководството на партия ГЕРБ да консолидира техния контрол върху парламентарната група на партията т.е бетониране на Борисов и Цветанов начело на ГЕРБ.

Избори наесен дават възможност за една абсолютно нова роля на президентската институция, роля на основен политически фактор и фактическо преминаване поне за определен период от време към президентска република, не чрез политически субекти, а чрез начин на формиране на служебно правителство, каза още Станишев.

Съществува и теза за избори през май и тя също се споделя от наши представители. На пръв поглед това е чиста политическа теза, защото дава възможност управлението да формира нов бюджет и да подготви споразумението с ЕС, да реализира част от своята програма, но това впечатление по мое мнение е много неистинско.

За мен всеки конкретен фиксиран хоризонт по принцип на всяко правителство е част от съсипването на намеренията и работата на това правителство, защото по същество му придава характер на служебно правителство, неформално такова. То го трансформира в правителство на статуквото и това не е въпрос само на мотивация на министрите, но е и въпрос на администрацията.

Огромна част от съпротивата срещу това правителство се дължи на перспективата то да работи по-дългосрочно и да реализира социалните мерки и промените в енергетиката, да промени ситуацията и статуквото в приходните агенции, коментира още Станишев. Всичко зависи от самото правителство и от работата на парламента и групите, които го подкрепят, подчерта Станишев.

"Всяко правителство във всеки момент може да си отиде, но ми се струва, че би било погрешно ние да бъдем инициатори да задаваме срокове и модел на съществуване на правителството. Трябва да се каже, че през май ще има европейски избори, те ще са тест за тежестта на всяка една политическа сила и за доверието към правителството", каза още лидерът на партията.