Италианската полиция извърши две широкомащабни операции срещу мафията в Рим и Калабрия, като задачата на полицаите беше да заловят около 100 души, в това число бизнесмени, адвокати и дори един сенатор.

Операцията в столицата е била под козово название "Нова зора" в отговор на "Дългата нощ", която мафията наложи във Вечния град, и позволила да се нанесе "смъртен удар на мафиотските структури, действащи от години в Рим", се казва в полицейското комюнике. Хайката, която е една от най-широките, провеждани някога в столицата, е целяла залавянето на 51 лица, занимаващи се с незаконни дейности в Рим и крайбрежието в областта Остия, уточни говорителят на полицията Марио Виола.

Още преди старта на операцията шестима от набелязаните вече са били в ръцете на полицията, а останалите са задържани по време на хайката. Палитрата на престъпните дейности на заловените е била много пъстра - наркотрафик, лихварство, изнудване на търговци, контрол на пазара на монетни автомати, проникване в административния апарат за предоставяне на социални жилища, контрол на курортни дейности по плажовете на Остия.

Според служителите на реда целта и е била разбиване на цели кланове на организираната престъпност в Рим и на о. Сицилия. Организацията е била съставена от две мафиотски семейства - Фраскиани и Триаси, свързани със сицилианската мафия Коза ностра, обясни пред печата ръководителят на операциите Ренато Кортезе.

Благодарение на подслушване на телефонни разговори разследващите са разкрили как "практически от 20 години членовете на Фраскиани и Триаси са си поделяли териториите на дейност, където всеки клан е "работел" необезпокояван от конкуренция. Фраскиани се занимавали със събиране на мафиотския рекет "Пицо" от търговците, а Триаси - с контрабанда на наркотици и оръжие, уточни прокурорът Джузепе Пинятоне.