Осмина депутати от различни политически сили в 42-рото Народно събрание са милионери. Общото им имотно състояние се изчислява на над 10 млн. лева, удостоверяват декларациите, които народните избраници са представили пред Сметната палата.

В топкласацията на най-богатите парламентаристи влизат трима депутати от Коалиция за България - Георги Мърков, Мартин Захариев и Петър Курумбашев, четирима от ГЕРБ - Вежди Рашидов, Иван Портних, бивш депутат, избран за кмет на Варна, Семир Абу Мелих и Светлин Танчев, един от ДПС - Веселин Пенев.

Последният всъщност е най-заможният народен представител с депозит от 3 219 506 лв. В декларацията на Пенев освен милионите фигурират още 27 имота, разпръснати в цяла България.

В богатството на народния избраник от Търговище влизат закупени от него и съпругата му Радосвета Пенева лозя, ниви, ливади.

Според имотната декларация срещу 26 лева семейството на Веселин Пенев е придобило къща до морето. Покупката не е придобита веднага, а в продължение на седем години.

Изгодната сделка в близост до морето в с. Рогачево, община Балчик, е описана на трета позиция в документа - къщата с двор е 620 кв. м, от които 174 кв. м, представляват разгъната застроена площ. В колона 10 - цена на придобиване, е записано 26 лева.

"Построил съм си къщичката през ония години за посочената в декларацията цена", обяснява депутатът пред "168 часа". Селото се намира на 5 км от елитния морски курорт Албена. И на 40 километра от Варна.

Серията от добри сделки, реализирани от Пенев, продължава и в Пловдив. От декларацията му е видно, че за 40 лева е купил част от жилищна сграда в Пловдив с разгъната застроена площ 255 кв. м. Срещу 607 лева семейството придобива и агроаптека в Пловдив.

Придобитите земеделски терени на Пенев са основно в Южна България в районите на Пазарджик, Пловдив и Садово.

Предприемчивият депутат е агробизнесмен и затова и в подадената от него имотна декларация Пенев съвестно е изброил и други имоти, земеделски земи - ниви, ливади, трайни насаждения.