ВСС образува дисциплинарно производство срещу члена на Висшия съдебен съвет и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски.

Преди седмица Етичната комисия разгледа казуса с разпространените в публичното пространство СРС-та, хвърлящи съмнения върху избора на членовете на ВСС от прокурорската квота.

Днес бе внесено предложение за образуване на три дисциплинарни производства на трима от участниците в тях сред които и Камен Ситнилски. Другите двама са Бургаският апелативен прокурор Емил Христов и настоящият шеф на Окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев. По-рано днес Висшият съдебен съвет временно отстрани като магистрат и от длъжност ръководителя на Окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев по предложение на главния прокурор.

От 24 кадровици, 20 подкрепиха това предложение, 1 беше против, а 3-ма се въздържаха. Главният прокурор обясни, че е имало образувано през октомври 2011 година досъдебно производство срещу неизвестен извършител, през ноември 2012 година е прекратено. Служебна проверка посочва, че необосновано то е прекратено. Производството е за извършено престъпление - купуване, осигуряване на документ с невярно съдържание и предоставяне на тази диплома на лице.

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се отстрани Иван Ванчев, както от Окръжна прокурора Хасково, така и като магистрат до приключване на това разследване. Камен Ситнилски се отстрани от гласуването на това решение.

Публикувани извадки от разговори на Ситнилски с магистрати преди изборите за членове на ВСС миналото лято, в които се говори тъкмо за предстоящия вот и подкрепата от и за определени кандидати, се оказаха от автентични СРС по разследване срещу апелативния прокурор на Бургас Емил Христов.

Етичната комисия към ВСС започна проверка по случая и обяви, че има достатъчно данни за образуване на дисциплинарни производства срещу трима от участниците в разговорите – Ситнилски, Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. Ситнилски дори бе призован тактично да подаде оставка, за да не се стигне до дисциплинарното му уволнение, но той вече обяви, че няма намерение да се оттегля.

След изслушването на Ситнилски във ВСС, той сам обяви, че е предложил да се направи анонимна анкета сред делегатите и, ако се установи манипулация на изборите, той сам ще се оттегли от ВСС. Ситнилски се обърна специално към всички прокурори от страната, като заяви, че не иска защита за себе си, но очаква магистратите да намерят начин и да кажат, че изборите са били честни.