Руският президент Владимир Путин получава много призиви за помощ от Източна Украйна и наблюдава "с голямо безпокойство" развитието на положението, съобщи говорителят му.

"За съжаление ние получаваме много искания, отправени лично към Путин, от областите в Източна Украйна, които искат да им помогнем, да се намесим по един или друг начин", заяви говорителят Дмитрий Песков. "Руският президент наблюдава с голямо безпокойство развитието на положението в тези области", допълни той, цитиран от РИА "Новости".

Вчера сутринта правителството в Киев съобщи, че започва "мащабна антитерористична операция с въоръжените сили" за прекратяване на безредиците. Повишаването на напрежението създава опасение, че Москва, която е струпала 40 000 военни на границата, може да използва този претекст, за да се намеси.

Освен това има безпокойство и от нова "газова война", след като руският ръководител изпрати миналата седмица писмо до 18 европейски лидери, включително на 13 държави членки на ЕС, в което заплаши да прекрати доставките на газ за Украйна, ако страната не изплати дълга си. Песков заяви, че Русия все още не е получила отговор на писмото. "Чухме да се говори за колективен отговор, но фактически не сме получили нищо", каза той.

Външните министри на държавите членки на ЕС, които провеждат среща в Люксембург, трябва да обсъдят заплахата от прекратяване на газовите доставки от Русия. ЕС внася една четвърт от необходимия му газ от Русия, като близо половината от него преминава през Украйна.