Само до преди няколко години "Газпром" беше властелинът на света. Топ мениджърите на компанията седяха в своите луксозни кресла на 35-ия етаж в централата на гиганта в московския район Черемушки и гледаха на всичко отвисоко, наслаждавайки се на своята власт над Вселената.

Вярата в своята свръхсила не беше безпочвена: през 2012 "Газпром" е изнесъл около 238 милиарда куб.м. природен газ в света, това е 17% от световния добив. Основната част от тези количества е продадена в Европа. По данни на Евростат, руският газов гигант в момента удовлетворява около 1/4 от потребностите на 27-те държави-членки на Европейския съюз, доставяйки им около 124 милиарда куб.м. годишно. Това дама 8% от БВП на Русия.

Облаците обаче се сгъстяват над руската дойна крава, пише в списание "Ойл Прайс" генералният мениджър на компанията U.S.-Central Asia Biofuels Ltd Джон Дейли.

Руските държавни компании, включително и "Газпром", са свикнали с дългосрочните договори с фиксирани цена, въпреки растящото възмущение на европейските клиенти, които биха желали да плащат по по-ниските спотови цени.

Компанията може да се успокоява само от едно нещо - през миналата година в ЕС само 20% от целия газ е бил продаден по спотови цени, останалите - по формула.

Това противоречие беше забелязано от Брюксел, който вече взе на мушката си "Газпром". Европейската комисия води срещу холдинга разследване, обвинявайки го в недобросъвестна конкуренция и диктуване на цените на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

Първият знак за променящата се икономическа ситуация е победата на германската енергийна компания Ер Ве Е. Тя успя да си извоюва правото да внесе промени в договорите си с "Газпром", който упорито отказва до води преговори за цените в течение на четири десетилетия.

И това не са всички лоши новини за холдинга: дъщерната компания на австрийската О Ем Ви "ЕконГаз" заведе аналогичен иск срещу "Газпром". Нещата не вървят добре и на петролния фронт: "Газпромнефт" съкрати за първите шест месеца на 2013 чистата си печалба с 27%.

Късметът явно е напуснал "Газпром" по редица причини: новите източници на природен газ дават на ЕС възможност за избор - каспийският газ от азерското находище "Шах-Дениз", откритията в Африка и Източното Средиземноморие от Уганда до Израел, втечненият природен газ от Катар, шистовият бум в САЩ, който също ще осигури доставки за ЕС след 2016.

Ако Русия иска да запази своята доминираща роля на пазара на ЕС, време е да започне да се държи като разумен производител, който общува с капризен клиент, убеден е Джон Дейли, цитиран от "Финмаркет".