Аномални горещини с рекордни температури връхлетяха в края на тази седмица Италия: антициклонът "Харон" донесе на Апенините горещини от Алжир и Мароко. Термометрите в много части на Ботуша достигнаха 40 градуса.

Най-опасният "червен" код е обявен в 8 големи италиански града - Генуа, Болоня, Болцано, Верона, Перуджа, Триест, Торино и Флоренция. Утре към тях ще се присъедини столицата и Брешано, които за момента се радват на "оранжев" код, защото температурите там са доста "скромни" - едва надхвърлят 35 градуса. Рекордните горещини се придружават и от изключително висока влажност, което създава задушна атмосфера на много места.

Метеоролозите прогнозират, че пикът на жегата ще бъде в неделя и понеделник, когато в южноиталианските области Сицилия, Калабрия и Апулия, а също така в Рим, Флоренция и Болоня градусите ще бъдат над 40.

Властите в Умбрия вече са обявили извънредно положение заради аномалната горещина. Министерството на здравеопазването провежда мащабна информационна кампания, предупреждавайки населението на възможните опасности, открита е спешна телефонна линия. Очаква се, че първата седмица на август ще бъде най-горещата за последните десет години в Италия.