На 25 юли се състоя официална среща на българската църковна делегация начело със Светейшия Български патриарх Неофит с Негово Светешество Руския патриарх Кирил в патриаршеската резиденция в Даниловския манастир, съобщиха от Св. Синод на БПЦ.

След като се поклониха в параклиса в Синодалната палата патриарх Кирил приветства сърдечно патриарх Неофит, че е намерил възможност да вземе участие в празненствата по повод годишнината от Кръщението на Русия. Като припомни преломните за историята на РПЦ празненства по повод 1000-годишнината от Кръщението на Русия, патриарх Кирил изрази задоволството си, че и тези празненства са знакови за единството на светото Православие, тъй като са събрали представители на всички поместни православни църкви, някои от които представени от своите предстоятели.

В отговор патриарх Неофит изказа благодарност за топлото гостоприемство, за оказаното внимание отстрана на Светейшия Руски патриарх към Българската църковна делегация и за възможността, която патриарх Кирил, чрез своето благословение е предоставил на Българския патриарх да положи основния камък на новия храм "Св. Киприян" – още едно място, което ще бъде символично за нашето единство в Христа.

Бе казано още, че като имаме зад гърба си обща героична история и трудни моменти, трябва в новите условия да продължим да съхраняваме единството на нашите две църкви и народи, тъй като единството е важен фактор за изпълнението на мисията на св. Православие в света. Патриарх Кирил изказа задоволство, че двете подвория продължават да работят усърдно за укрепването на това единство и изрази благодарност за подкрепата, която БПЦ оказва на представителя на РПЦ архим. Филип в София.

В хода на разговора бяха засегнати различни важни за двете страни теми, като: възможността за увеличаване обмена на поклоннически групи от Русия към България и от България към Русия; увеличаване броя на студентите и специализантите, които се обучават на разменни начала в двете страни; усилията на БПЦ за въвеждане на религиозното образование в българските училища; за развитието на социалното и мисионерското служение на Църквата. Обменени бяха мисли за съвременното нравствено състояние на обществото, за проблемите в Близкия изток и гоненията срещу християните там. По-нататък разговорът продължи около организацията и провеждането на предстоящия Всеправославен събор и бяха изказани изводите, че ако бъде организиран, то той не бива да послужи за нови разделения, а за усилване единството между сестрите православни църкви, че подготовката му трябва да бъде ефективна и прозрачна, и че Съборът трябва да бъде подготвен така, че всички проблемни теми, които носят напрежение между църквите, да бъдат предварително изчистени.

В края на официалната среща патриарх Неофит подписа документ в подкрепа на християните от Близкия Изток, който ще бъде предаден от името на главите на Поместните православни църкви на президента Путин и изпратен до управляващите САЩ и ЕС. В края на срещата Негово Светейшество Руският патриарх Кирил връчи на патриарх Неофит орден св. княз Владимир І степен за неговите трудове за благото на светата Църква и във връзка с 1025-годишнината от Кръщението на Русия. На високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил и на преосвещения Стобийски еп. Наум орден св. княз Владимир ІІ степен.

Последва тържествен обяд по време на който разговорите по поставените по време на двустранната среща теми продължиха. В двустранната среща участваха: от руска страна Негово Светейшество Руският патриарх Кирил, председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамски митрополит Иларион, заместник-председателя на ОВЦС протойерей Николай Балашов и секретаря на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, Тихвински еп. Мстислав – придружаващ българската делегация, архим. Филип Василцев – настоятел на подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София и йером. Зотик (Гаевски) – секретар на подворието и преводач на българската църковна делегация. От българска страна: Светейшия патриарх Нефит, Високпреосвещеният Ловчанският митрополит Гавриил, Стобийски еп. Наум – главен секретар на Светия Синод, архим. Теофил – настоятел на Българското подворие в Москва, г-н Теодор Атанасов – нач. Канцелария на Българския патриарх, г-жа Александра Карамихалева – нач. Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.