Испанската полиция ще разпита испанския машинист на дерайлиралия влак, който уби най-малко 80 пътници, тъй като управлявал влака със скорост двойна над разрешената.

"Шофьорът е леко ранен и ще бъде разпитам от полицията в болницата, където е откаран за наблюдение", съобщи Върховният съд в Галисия. До момента не е поставено неговото задържане. Съдията е поискал от полицията да бъде разпитан в присъствието на адвокат, съобщи говорител на съда.

От държавната железопътна компания "Renfe" заявиха, че е твърде рано да се установи причината за трагедията. Но държавният секретар по транспорта Рафаел Катала заяви, че според предварителните данни катастрофата е причинена от бързата скорост.

Скоростта на композицията е била 190 км/ч., докато в участъка, където е станал трагичният инцидент, разрешената скорост е 80 км/ч., съобщи в. "Ел Паис".

Министър –председателят Мариано Рахой обяви тридневен национален траур. Правителствените служители потвърдиха, че жертвите са достигнали 80 души, което превръща катастрофата в най-смъртоносния железопътен инцидент от 1944 г. , когато стотици бяха убити при сблъсък на влак между Мадрид и Галисия.

Други 178 души са били ранени, като 94 са в болница. 32 от ранените са в критично състояние, между които има и четири деца.

Държавният департамент на САЩ потвърди, че най-малко един американски гражданин е починал, а други петима са били ранени. Във влака са пътували 218 пътници и четирима служители според "Renfe", но правителството посочи, че в композицията е имало поне 250 души.

Кралят Хуан Карлос І отмени своите обществени ангажименти, за да посети ранените в болницата. "Надявам се да не е имало жертви, защото биха тежали на съвестта ми", заявил машинистът от кабината си по време на радиовръзка с гарата, малко след катастрофата и преди да стане известен мащабът й. Преди дерайлирането на композицията той съобщил, че се движи със 190 км/ч. и ще увеличи скоростта на 200 км/ч., а докато навлизал в завоя, където е станал инцидентът, отново е намалил на 190 км/ч.

Няколко души са станали свидетели на катастрофата. "Бях у дома и чух нещо като гръм. Беше много силен и имаше много дим", разказва 62-годишната Мария Тереса Рамос, която живее на метри от мястото.

От държавната железопътна компания заявиха, че влакът е бил технически изправен и по-рано сутринта е преминат през проверка.