Народните представители прекратиха пълномощията на Искра Фидосова от ГЕРБ като депутат.

Депутатите от ГЕРБ са по местата си. Искра Фидосова не присъства в пленарна зала. 198 депутати гласуваха, от тях 182 бяха "за", "против" гласуваха 6, "въздържали се" – 10. ГЕРБ, ДПС и "Атака" гласуваха всички "за". От Коалиция за България 10 се въздържаха. Имаше обяснение на отрицателен вот - Татяна Буруджиева гласува "против" и каза, че не може да гласува "за" освобождаването на "лицето на българския парламентаризъм".

В реплика на изказването на Кирил Добрев от Коалиция за България, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Всички си дават сметка, че не е добро положението в държавата. Благодаря на г-н Станишев и г-н Местан, че спряха този анаболов метеж пред дома ми Мишо Шамара и не ги изпращат. Винаги 50 души ще има, които да ходят пред нечии дом.

Има да се решат важни въпроси, вие самите многократно казвахте ГЕРБ да се върне. Искра Фидосова си е заминала, има една копче да се натисне. Има работа, а вие искате отпуска да излизате. Аз имам тен, не съм стъпвал на морето – моят тен, бог да го прости, баща ми ми го е дал. И аз исках да съм рус, синеок, но моят тен баща ми ми го е дал. Виждам тук има такива колеги и от Самоков", каза Борисов.

Самият Кирил Добрев заяви, че оставката на Искра Фидосова създава повече въпроси, отколкото отговори. "Ясно е, че И.Ф. в тефтерчето на Филип Златанова не е Ирина Флорин. Лингвистите казват, че Цветан Цветанов се съкращава Цв. Цв., а Цецка Цачева Ц.Ц", заяви той и попита Цецка Цачева дали и тя ще си подаде оставка като Фидосова.

"Оставката на Фидосова е признание за начина, по който са били притискани и мачкани неудобни за властта хора", коментира депутатът от левицата Атанас Зафиров. "Повече от година отлежава моя сигнал срещу бившия вече депутат Галя Петрова в Комисията за конфликт на интереси. За Галя Петрова в тефтерчето се говори на няколко пъти и дори пише, че трябва да бъде ударена. Петрова вече не е народен представител и даже е присъствала на някои от сбирките на отцепниците от ГЕРБ. Ето така е действала комисията. Убеден съм че тази комисия беше създадена като инструмент на ГЕРБ за саморазправа с неудобните", каза още той.

Междувременно около сградата на Народното събрание протестиращите се редят, за да си вземат кафе пред централния вход, а от северната страна и откъм служебния вход, групички от 20 – 30 души освиркват народните представители и скандират "оставка".

Народното събрание днес прекрати и правомощията на народните представители Лидия Маринова и Георги Борисов. Лидия Маринова трябваше да стане депутат на мястото на Иван Портних, но се отказа и реши да приеме предложението да стане заместник-кмет на Варна. Георги Борисов от Коалиция за България влезе в парламента, за да заеме мястото, освободено от образователния министър Анелия Клисарова, но само месец по-късно го напуска.

Искра Фидосова подаде молба за прекратяване на мандата й в Народното събрание само няколко дни, след като името й се появи в тефтерчето на вече отстранения от съда председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. В тефтерчето до инициалите на И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. в повечето случаи се посочва кой да бъде "ударен". В тефтерчето фигурира и името на Росен Плевнелиев. След като прокуратурата презентира бележника на Златанов Искра Фидосова обяви, че напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ.