Приходите на ГЕРБ за миналата година са намалели и то не само от държавна субсидия, която се дава за всеки отделен депутат, ами и от членски внос. Това показва справка на сайта на Сметната палата, която публикува финансовите отчете на партиите за 2013 г. В същото време парите на БСП и по двете пера са се увеличили.

Въпреки това ГЕРБ остава партията с най-много приходи.

Политическата сила е получила от държавата като субсидия за 2013 година 17 милиона и 905 хиляди лева, а за 2012 г. , когато беше управляваща, средствата бяха в размер на почти 24 милиона лева. От членски внос  ГЕРБ е събрала 61 хиляди лева, което означава, че и този приход е намалял, тъй като през 2012 г. партията декларира 64 хиляди лева. В същото време ГЕРБ няма нито един лев от дарения.

От лихва по депозитите си в банки ГЕРБ е взела близо 400 хиляди лева.

Партията декларира разходи в размер на 24 милиона и 475 хиляди лева. От тях 7 милиона и 653 хиляди са административни - за заплати и осигуровки, за телефонни разговори, наеми на помещения. За изборите за народните представили през миналата година партията е похарчила близо два милиона, а за частични местни избори - 258 хиляди лева.

ГЕРБ е направила дарения в размер на 3 милиона 169 хиляди лева. Отделно е декларирала разходи за мероприятия от 11 милиона и 401 хиляди лева.

БСП е получила през 2013 г. държавна субсидия в размер на 10 милиона и 410 хиляди лева, а през 2012 г. тя е била 8 милиона и 246 хиляди лева. Освен това от членски внос партията е взела 1 милион и 413 хиляди лева, докато през предходната той е бил 1 милион и 14 хиляди лева.

За 2013 г. левицата декларира и други средства като приходи, които са в размер на 92 хиляди лева. Отделно тя е получила като дарения 245 хиляди лева.

Разходите на БСП възлизат на 11 милиона и 227 хиляди лева. От тях за външни услуги, като материали и наеми,  партията е похарчила 7 милиона лева.

ДПС получава от държавата като субсидия близо 6 милиона лева, а от членски внос почти два милиона. От лихви по депозити в банка партията декларира 290 533 лева, както и други приходи в размер на 7 919 лв.

Разходите на движението възлизат на  10 146 256 лв. От тях  ДПС е похарчило близо 4 милиона за материали и консумативи, други 4 милиона за наеми, телефони, медийни прояви, 334 306 за членски внос в европейски партии, семинари, дарения и данъци. Като финансови разходи са декларирани и още  7 813 лв.

„Атака“ е взела като държавна субсидия 2  986 000 лева. Даренията за националистите са 1000 лева. От членски внос приходите са 372 хиляди лева, а от клиенти партията е получила 29 хиляди лева.

От регистрирани 177 политически партии, 163 са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2013 г. в срок, съобщиха от одитния орган.

Срокът по Закона за политическите партии изтече на 31 март. Осем формации не са подали финансови отчети, четири са прекратили дейността си, а две са се регистрирали в края на годината и затова нямат отчети за дейността си - "България на регионите" и "Република БГ".

Формациите, които са прекратили дейността си, са "Партия за хората от народа" на бившия депутат от "Атака" Павел Чернев, "Българско демократично движение", "Национално движение за правата на човека" и "Национална партия на труда, частните собственици, производителите и творците".

На партиите, които не са подали отчетите си в срок, се налага санкция от 5 хил. до 10 хил. лв., припомнят от Сметната палата. Те губят и правото си на държавна субсидия до следващите парламентарни избори. Нито една от осемте обаче не получава субсидия. С отчетите са закъснели "България за всички", "Българска национална екологична партия - Велико Търново", Българска партия Бъдеще", Български земеделски съюз", "Демократично движение Родолюбие", "Либерален съюз  - Нов избор", "Общински съвет за Стара Загора", "Партия за възход и равенство".