Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит с благословението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил освети основния камък на храма, който предстои да се построи посветен на св. Киприян Киевски и Московски, съобщават от Светия синод.

Там светейшия патриарх бе посрещнат от Негово Високопреосвещенство Истиннский архиепископ Арсений, първи викарий на Руския патриарх, архим. Теоктист, настоятел на Българското подворие при Московската патриаршия, свещ. Александър Иванченко, настоятел на новостроящия се храм, г-н Цветан Ночев, и.д. управляващ Българското посолство в Москва, г-жа Валентина Армико, зав. Протокол при посолството, г-н Димитър Зенко, І секретар на СТИВ, г-жа Боряна Ангелакева, съветник по културните въпроси при посолството, г-жа Весела Бориславова, гл. Секретар на Промишления ц-р на България в Русия, г-н Бисер Киров, българи живущи в Москва и енориаши на бъдещия храм от околните квартали.

На Българския патриарх съслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Тук бяха и останалите членове на официална Българска църковна делегация за празненствата по повод 1025-годишнината от кръщението на Русия: Негово Преосвещенство Стобийският еп. Наум, гл. Секретар на Св. Синод на БПЦ, г-н Теодор Атанасов, нача. на канцеларията на Българския патриарх и г-жа Александра Карамихалева, нач. Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.

В края на чинопоследованието Светейшият патриарх се обърна към присъстващите с думите: "Благодарим всесърдечно на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за предоставената ни възможност да извършим освещаването основния камък на храма, който ще носи името на великия светител на Руската православна църква и наш съотечественик св. Киприан, митрополит Киевски и Московски. Забележителен йерарх със значимо място в историята на Руската православна църква, успял да обедини в духовно отношение руските земи и да издигне авторитета на Московското княжество; богоумъдрен духовник наречен от своите съвременници мъж с "разум за божествено изпълнение, носител на всяко целомъдрие и велик книжовник", който изградил със своето църковно служение истински духовен мост между Българската и Руската православни църкви и култури.

Божият благ промисъл напътил стъпките на св. Киприан към Русия, където богатите дарования, с които бил удостоен от Всеподателя Бога, намерили благодатна почва и дали богати и добри плодове. Образно казано св. Киприан пренесъл от родината си запален светилник и от този светилник се разгоряла светлината на богопознанието и духовното просвещение над цялата руска земя.

Може би, тук е уместно да припомним думите, които отправил към руския народ племенникът на св. Киприян Киевският митрополит Григорий Цамблак: "Него нашето отечество откърми, а на вас Бог го дари; нему вие дълго се наслаждавахте, а ние се лишихме; вие с него се украсявахте, а ние от желание за него тъгувахме; с него вие преуспявахте, като растяхте в заповедите Господни!".

От името а българската диаспора патриарх Неофит бе приветстван от Цветан Ночев, който изрази всеобщата радост от участието в това историческо събитие: полагане основния камък на храм посветен на св. Киприян, българин по произход станал висш йерарх на Руската православна църква и положил огромни усилия за обединението на разединените руски княжества и за единството на Руската църква. "Ние днес с радост възприемаме първата крачка към въздигането на храма на св. Киприян, който е призван да стане убежище и отплата за всички православни – и руси и българи, работещи и живущи в Москва", каза Ночев и пожела "на добър час!" на начинанието.

По-късно за медиите патриарх Неофит сподели огромната си радост, че заедно отбелязвахме този важен за Руската православна църква и руския народ юбилей – 1025 годишнината от Кръщението на Русия. Той сърдечно благодари за благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил, в рамките на тези тържества, Българският патриарх да положи основния камък на този храм. "Дълго време жадувахме и се подготвяхме за това радостно събитие – поставяне началото на строежа на храма на свети Киприян Киевски и Московски, затова и днес радостта ни е огромна", каза патриарх Неофит. Той оправи топла благодарност към всички потрудили се този ден и това събитие да стане факт и изрази надежда, че в скоро време храмът ще бъде изграден и ще обедини под своя купол българските и руските православни вярващи.

Проектът на новия храм е на "Мостпроект", а главен негов изпълнител ще бъде "Главбулгарстрой интернешънъл". Храмът ще се издига на ул. "Краснава маяка" в район Централно Чертаново. Той ще се разпростира на обща площ 0,32 хектара със застроена площ 447 кв.м. Планира се да бъде завършен до 2014 г.