Единият от двамата машинисти на влака, който снощи претърпя страховита катастрофа със 78 жертви, заяви, че скоростта на композицията е била 190 км/ч., докато в участъка, където е станал трагичният инцидент, разрешената скорост е 80 км/ч., съобщи в. "Ел Паис".

"Надявам се да не е имало жертви, защото биха тежали на съвестта ми", заявил машинистът от кабината си по време на радиовръзка с гарата, малко след катастрофата и преди да стане известен мащабът й. Преди дерайлирането на композицията той съобщил, че се движи със 190 км/ч. и ще увеличи скоростта на 200 км/ч., а докато навлизал в завоя, където е станал инцидентът, отново е намалил на 190 км/ч., пише вестникът, цитирайки източници, близки до разследването.

"Ние сме хора! Ние сме хора", повтарял той непосредствено след дерайлирането на влака, когато е бил блокиран в кабината и се оплаквал от болки в рамото и ребрата. Освен 78-те загинали при катастрофата са били ранени 178 души, като 95 са приети в болницата и 36 от тях са в много критично състояние, добавя изданието.