Депутатите гласуваха и приеха на първо четене актуализацията на Бюджет 2013 на днешното заседание на НС.

Гласуваха 213 депутати. "За" бяха 115, против - 88, въздържаха се 10.

По време на дебатите по актуализацията на бюджет 2013 финансовият министър Петър Чобанов заяви, че актуализация на бюджета се прави, за да може държавата да се превърне в предвидлив партньор на бизнеса. Важна промяна във философията на бюджета е подобряване на оценката на разполагаемите ресурси и насочването им към конкретни политики, посочи финансовият министър. Идеята на актуализацията на държавния бюджет е да стъпим на по-реална основа при правенето на бюджет, добави той. Финансовият министър за пореден път подчерта, че няма опасност от гръцки или испански сценарии в България. Взимането на нов дълг от 1 милиард лева не се прави за това да откраднем тези пари, няма как да ги откраднем, те ще постъпят във фискалния резерв, подчерта Чобанов.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че "предишното правителство си позволяваше да играе на ръба на фискалния резерв и дори под неговия санитарен минимум". "Правителството го разбра това през февруари, когато спешно трябваше да емитира 800 млн. лева, защото фискалният резерв беше стигнал 3,9. Тези три политики бяха неправилни, точно тези политики възнамеряваме да променим, като се опитаме в максимална степен да разплатим заварените задължения", подчерта Орешарски.

Много време слушахме за ужасяващото наследство от 2009 г., това беше мото на целия мандат на ГЕРБ. Аз правих кратък отчет за това, което сега наследявам, уверявам ви, че днес цифрите са по-големи, отколкото през 2009 г. Въпреки това заявявам, че не е в това философията. Важното е да свършим работата, категоричен е Орешарски. Той заяви, че през месец юни е поискал справка от НАП какво очаквано неизпълнение на приходите има.

"През 2013 г. за първите 6 месеца данъчните приходи достигат 46,5 от разчетите. За сравнение 2010 г. - най-лошата в управлението на предното правителство – цифрата е 44,6 - твърде сходна. Но на 46,5 да се твърди, че изпълнението е перфектно, не го разбирам. В катастрофалната според вас 2009 г. изпълнението беше 50,4 в средата на годината, което така и не ви попречи да говорите за "катастрофата от 2009 г.", обърна се Орешарски към депутатите от ГЕРБ.

Трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите и дълговете, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова по време на обсъждането на актуализацията на бюджета. Тя попита защо се прави промяна в закона при положение, че все още не са ясни данните за изпълнението на бюджета за полугодието. В това, което се предлага не виждаме нови политики и приоритети, по които бихме могли да дискутираме, добави Стоянова.

Депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев коментира,че 7 млрд. лв. е нетният дълг към 2012 г. Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски също влезе в полемиката с цифри. Нетният дълг на консолидирана основа от началото на управлението на ГЕРБ до март 2013 г. е увеличен по данни на МФ с 4.5 млрд. лв., в това число е вътрешният дълг от 3 242 000 000 лв. и външният дълг от 883 млн. лв., обясни той от трибуната. Покритието на фискалния резерв спрямо общия консолидиран държавен дълг е намаляло три пъти по време на управлението на ГЕРБ, добави той. Извън това ГЕРБ е ползвал още един ресурс 920 млн. лв., изтеглени извънредно от държавните предприятия, посочи Михалевски.

По-рано пък преди да започнат дебатите, депутатите от ГЕРБ влязоха на заседанието на Народното събрание, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще гласуват против актуализацията на бюджета. В залата не присъстваха Цветан Цветанов и Искра Фидосова.