Златно съкровище от 15 хиляди златни детайла, вероятно съставлявали 3 огърлици, беше показано в НИМ в присъствието на министъра на културата Петър Стоянович и председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Артефактите, които са заловени при операции на ДАНС, датират от III хил. пр. Хр. Те произхождат от място в Централна България, където се откриват следи от една високотехнологична цивилизация, зави директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

„Тези златни находки са 1500 години по стари от Троянската война и 2500 години по-стари от всички тракийски съкровища, които познаваме”, заяви проф. Димитров.
„Това е дело на много високотехнологична цивилизация по българските земи, която присъства на европейския континент. Но това е нещо нормално, защото ние сме териториалното звено между Азия и Европа и тази част на Азия – Месопотамия, където се развива за първи път високо човешка цивилизация. Първо тя стъпва по българските земи и оттам се прехвърля в следващите хилядолетия в Европа. Цената на тези съкровища нямат стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Може да започне от сто хиляди евро и да достигне 5 или 10 милиона”, допълни още той.

След официалното представяне на експонатите проф. Димитров връчи грамота на директора на ДАНС Владимир Писанчев.