Кандидатът за евродепутат Евгения Банева, обяви, че като образована жена на позицията, която е в момента, в Европа би взимала с хиляди повече, както съученичките й. В „Тази сутрин” тя призна, че заплатата й е 4000 лева, а като изпълнителен директор на „голям туристически холдинг” на Запад заплащането било 10 000-12 000 евро. Нещо повече – Банева обяви, че в тази държава „всички сме бедни”.

Управителят на "Русалка тур" бе издигната като независим кандидат за Европарламента от инициативен комитет. При необходими 2500 подписа Банева обяви, че от нейните служители са застанали зад кандидатурата й 7-8 души: „Когато започнах кампанията си, повечето вече си бяха дали подписите за някой друг”.

На въпрос с какви амбиции се включва по пътя към ЕП, тя отговори: „Влизам с послание към подобряване на състоянието и на благосъстоянието на българските граждани. През годините на нашето членство в ЕС не бяха използвани достатъчно добре всички възможности. Има една лека нишка на евронихилизъм – хората остават с убеждението, че ЕС не допринася за тяхното благосъстояние”.

За пореден път като жертва на подобни практики тя посочи семейния си бизнес, защото успешните такива, според нея, са свързани с политически кръгове. По думите й именно поради липсата на подобни връзки фирми на Баневи не са достигнали до пари от еврофондовете.