През февруари цялото ръководство на ГЕРБ направи преоценка на водената фискална политика и отправи доста критични думи към финансовия министър дотогава, давайки заявка, че трябва да се промени нещо във водената до този момент фискална политика.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на дебатите по актуализация на бюджета.

Тогава бях един от малкото критици, които дори защитиха елемент от водената фискална политика. Често и аз съм критикувал доста от водените политики - първо, финансиране на дефицита или задържане на дефицита чрез неразплащане на ангажименти, чрез нерегулярно възстановяване на ДДС и трето, лошото управление на ликвидността, заяви премиерът.

Предишното правителство си позволяваше да играе на ръба на фискалния резерв и дори под неговия санитарен минимум. Правителството го разбра това през февруари, когато спешно трябваше да емитира 800 млн. лева, защото фискалният резерв беше стигнал 3,9. Тези три политики бяха неправилни, точно тези политики възнамеряваме да променим, като се опитаме в максимална степен да разплатим заварените задължения, подчерта Орешарски.

Много време слушахме за ужасяващото наследство от 2009 г., това беше мото на целия мандат на ГЕРБ. Аз правих кратък отчет за това, което сега наследявам, уверявам ви, че днес цифрите са по-големи, отколкото през 2009 г. Въпреки това заявявам, че не е в това философията. Важното е да свършим работата, категоричен е Орешарски. Той заяви, че през месец юни е поискал справка от НАП какво очаквано неизпълнение на приходите има.

"През 2013 г. за първите 6 месеца данъчните приходи достигат 46,5 от разчетите. За сравнение 2010 г. - най-лошата в управлението на предното правителство – цифрата е 44,6 - твърде сходна. Но на 46,5 да се твърди, че изпълнението е перфектно, не го разбирам. В катастрофалната според вас 2009 г. изпълнението беше 50,4 в средата на годината, което така и не ви попречи да говорите за "катастрофата от 2009 г.", обърна се Орешарски към депутатите от ГЕРБ.

"Това, което е предвиждало правителството на ГЕРБ и е отразено в този бюджет 2013, ние не го сменяме", подчерта премиерът. Той запита: Ако имате дълг от 100 лева, който ви изтича в падеж и вземете нов дълг, за да платите стария, с колко се изменя размерът на дълга ви и как ще откраднете новите 100 лева. Ако ме посъветвате пък мога и да се възползвам, пошегува се Орешарски. Той е категоричен, че правителството възнамерява да разплати поети вече ангажименти.

"Тези ангажименти ги има, независимо дали искаме да ги платим или не. Съобразяваме се и с размерите на дефицита", каза Орешарски. Той добави, че няма неизбежни неща и актуализацията на бюджета не е неизбежна. "Може да се съберем и в този дефицит. Аз мразя дефицитите. Можем да направим и балансиран бюджет, но ако спрем да плащаме октомври, ноември и декември. И ако спрем да връщаме и ДДС - вярвайте ми и до излишък можем да стигнем", каза още Орешарски.