Подписа се споразумение за сътрудничество с Международния институт за правата на детето в Швейцария и Министерство на правосъдието, предаде БГНЕС.

Подписването на днешното споразумение отразява политиката на Министерството на правосъдието за създаване на по-благоприятни условия в детското правосъдие, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която подписа споразумението на конференция на тема "Детското правосъдие – предизвикателство или възможност".

Вицепремиерът обясни, че правосъдното министерство ще състави Реформа за адекватна правна и регулаторна рамка, която да гарантира справедлив процес и лишаване от свобода за деца в краен случай за определен период от време, ако това е най-правилно за обществото.

Конкретните стъпки, които са предприети, са насочени към регулаторната рамка на съдебната система, добави Златанова и обясни, че Конфедерация Швейцария оказва финансова помощ за осъществяването на реформата за детското правосъдие.

Н.Пр. Регина Ешер, посланик на Швейцария в България заяви, че не е важна само целта, а начинът, по който тя се постига.

По-късно пред журналисти Зинаида Златанова посочи, че споразумението, която се подписа днес цели България да се изравни със световните и европейски стандарти в детското и младежко правосъдие. Основното е да преразгледаме нормативната уредба и да създадем нова, каза тя и подчерта факта, че е много важно обучението на всички, които имат общо с детското правосъдие-полицаи, съдии, прокурори. По линия на проекта всички те ще бъдат обучени и ще бъде създадена нова нормативна уредба. В момента действащата нормативна уредба е трагична, тя е от времена, когато имаше съвсем други обществено-икономически отношения, на практика е от времето на социализма, допълни правният министър.

Тя подчерта ролята на проекта като един от най-важните в министерство на правосъдието в момента и обясни, че проектът се е забавил с около година. Въпреки това от министерството са мотивирани да ускорят проекта в най-бързи срокове. Важно е да подходим отговорно, защото по този начин възпитаваме бъдещите граждани на България, каза още Златанова.

Основна цел на проекта "Укрепване на правния и институционален капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие" е укрепването на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца чрез осигуряването на съдебни процедури, които защитават интересите на детето. Друга цел е всички деца, които влизат в контакт със съдебната система в България като нарушители, жертви или свидетели на престъпление или поради каквито и да било други причини да се третират в съответствие с европейските и международни стандарти на ООН, Съвета на Европа, Европейският съюз.

В хода на проекта ще се проведат съвместни обучения между органите за закрила на детето и правоохранителните органи, ще се издадат и практически ръководства.

Срокът на изпълнение на проекта е до 2016 г., чиято стойност е 1 628 340,00 лв.