Най-добрият начин потребителите на Windows XP да останат защитени е като се откачат от интернет, съветва Волфганг Кандек, технически директор на Qualys.
Наличието на антивирус и защитна стена не прави компютъра сигурен, продължава Кандек, цитиран от eWeek. Препоръката на експерта идва броени дни след като Microsoft прекрати поддръжката на 13-годишната операционна система, която все още се ползва на стотици милиони компютри по света.
Без ъпдейти на сигурността, откритите уязвимости могат лесно да бъдат експлоатирани онлайн от кибер престъпниците. Това обаче е невъзможно, ако потребителите се изключат компютрите си от интернет – единствената заплаха в този случай остават преносимите устройства.

Въпреки че антивирусите не гарантират 100-процентова защита, те могат да блокират голяма част от зловредния код, който се опитва да използва новооткритите уязвимости в Windows XP. Така че, във всички случаи е препоръчително потребителите на XP да си инсталират антивирус, който поддържа остарялата платформа.
В момента около 28% от десктоп компютрите в света работят под управление на Windows XP, но Кандек прогнозира значително намаление на този процент – до едноцифрова стойност – към края на годината, особено ако бъдат открити нови уязвимости в системата.