Генни мутации може да се окаже, че играят важна роля при много видове алергии, става ясно от изследване, публикувано в списание "Science Transnational Medicine".

Тези гени кодират протеина TGF-beta, известен с широкото си влияние върху човешкия организъм. Дисфункции, засягащи този протеин, които са отговорни за две редки генетични болести - синдромите на Marfan и на Loeys-Dietz , играят роля и при астма, хранителни алергии и екземи, пише имунологът д-р Памела Фришмайер-Герерио от педиатричния център на болницата "Джон Хопкинс", Мериленд, която е един от авторите на изследването.

Проблеми при генетичното кодиране на протеина TGF-beta изглежда, че може да предизвика серия верижни реакции, които предизвикват алергични заболявания", добавя д-р Хари Диец от същата болница, който е също сред авторите на изследването. Учените са установили, че хора, боледуващи от двете редки заболявания, страдат повече от останалите хора от различни алергии. Проучванията са направени върху 57 деца и младежи между 7 и 20 години, които страдат от тези заболявания и са лекувани в болницата "Джон Хопкинс".