Милицията в Луганск преминава на страната на протестиращите. Това е съобщил по телефона за РИА Новости координаторът на движението "Руски сектор - Украйна" Владимир Карасев, който се намира в града. Същевременно УНИАН информира, че в друг голям град - Макеевка федералистите са завзели кметството без бой. От Киев пък идват информации, че властта се е отказала да въвежда извънредно положение в Донецка и Луганска области.
"Офицерите пишат заявления за уволнение по собствено желание. А тези които не подават заявления, в т.ч. и командирите, открито говорят, че личният състав няма да изпълнява заповедите на шефа на МВР Арсен Аваков за разгонване на мирните демонстрации. Те казват, че няма да използват сила срещу съгражданите си, ние всички живеем в този град заедно. Милицията е изцяло на страната на народа, казва Карасев пред РИА Новости. Видео от града показва въодушевлението, което цари там.

Сградата на градския съвет в Макеевка е превзета от федералистите без бой. "Разколниците са избрали нов кмет, досегашният зам.-кмет Александър Малцев", информира "Украинска правда", цитирана от УНИАН.

Според информацията около кметството са събрали повече от 1000 души с георгиевски лентички и руски занамена. Някое от тях били в маскировъчни дрехи. До сградата е издигнат флага на Донецката народна република.

Хора се събират и до сградите на СБУ и милицията, но засега не са толкова много. "На площада пред кметството върви митинг. Много хора са дошли с децата си. Активистите възнамеряват да строят барикади по примера на Донецк.

Украинският съвет за сигурност и отбрана се е отказал да въвежда извънредно положение в Източна Украйна, предаде „Лига”. Предложението за въвеждане на извънредно положение в Донецка и Луганска област е било внесено от украинския вътрешен министър Арсен Аваков и началника на президентската администрация Сергей Пашинский. Повечето от членовете на Съвета обаче са против предложението.

Освен това, информиран източник заяви, че антитерористичната операция в град Славянск е преустановена, тъй като силите за сигурност са се отказали да влязат в града без прикритие от бронетехника. Бронираните автомобили не бяха изпратени в града, тъй като засега липсва решение за въвеждане на извънредно положение.