Апелативният съд прекрати производството за екстрадиция срещу Гергана Червенкова.

Същевременно съдът отмени мярката за неотклонение на Гергана от 1000 лева и забраната за напускане на страната. Съдия Лада Паунова отбеляза, че делото за екстрадиция не е същинско производство и не определя вина или невинност. То се основава само на искането на страната, която го е представила. След като то е оттеглено, основанието за делото отпада. Преди това и прокуратурата предложи прекратяване на производството, защото то е загубило своето основание. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Гергана Червенкова беше щастлива след произнасянето на съда, но заяви, че борбата за нейната невинност предстои. До този момент американският съд не е приемал нейните доказателства за невинност, но според нея това вече ще стане. Предстои прокуратурата в САЩ да се произнесе дали ще повдигне обвинение. Фирмата, към която Гергана е работила, е наела американски адвокати, които да я представляват в съда. Най-рано през есента на 2014 година се очаква да бъде даден ход на делото в САЩ.

По-рано днес нейни приятели, както винаги преди поредно заседание на съда, се бяха събрали пред Съдебната палата в София, за да я подкрепят. След съобщението, че САЩ оттеглят засега иска си за екстрадиция на Червенкова, единственото логично решение на съда днес беше прекратяване на производството за екстрадиция. Гергана е обнадеждена, защото по този начин смята, че с доказателствата, които притежава, от България може да докаже своята невинност.

"В сайта на посолството пише, че били получили нова информация от разследването в прокуратурата, което значи, че има някакви нови обстоятелства, което ги кара да преосмислят искането си за екстрадиция, което е много добре за мен. Радвам се, че започва в тази насока, тъй като е факт, че те досега много настоятелно искаха моята екстрадиция, което много ме отчайваше. Аз исках оттук да им покажа, да докажа, да съдействам, всичко, което е необходимо, за да изясним истината. Може би това е пътят", каза Гери.

"В интерес на истината всяка екстрадиция може да бъде и доброволна. Когато постъпи тук молба за екстрадиция, преди да се внесе в съда прокуратурата те вика и те пита, тъй като е твое право да избереш доброволна екстрадиция или да откажеш. Моята идея на отказа ми за екстрадиция беше, че според мен има огромна грешка и не е нужно да бъда пращана там, за да доказвам. Оказва се, че там доста дълго протичат процесите . Ти си доста далеч от семейството си, там не мога да си позволя заплащане на гаранция. Дори някой да ми я плати, не мога да си позволя да живея, да работя. Защо трябва да бъда пращана там? Искам моето дело да се гледа тук и смятам, че абсолютно бих могла да се оневиня", каза още тя. Въпреки положителният обрат в нейното дела Гергана и нейните приятели смятат, че договорът за екстрадиция със САЩ трябва да бъде променен.

От Посолството на САЩ в България съобщиха преди дни, че Съединените щати оттеглят искането си за екстрадиция на Гергана Илиева Павлова Червенкова отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България. Когато е оттеглено искане, Договорът за екстрадиция позволява отправянето на ново искане за екстрадиция на лицето.

На предното заседание по делото за екстрадицията на Гери близо 200 души бяха пред Съдебната палата, за да изразят подкрепата и солидарността си. Те носеха тениски с лозунги "Няма да дадем Гергана" и листовки "Спаси Гери, ти може да си следващият". Сред тях бе актрисата Цветана Манева, която каза, че идва, защото е не само убедена в невинността на Гери, а защото съчувствието трябва да се изразява в действия.

Гергана Червенкова беше заплашена от екстрадиране в САЩ, за обвинения, за които се предвиждат 68 години затвор. Докато чакаше решението на съда обаче на нея й беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя престоя в ареста няколко месеца. На 2 юли Софийският апелативен съд пусна от ареста Гергана Червенкова под гаранция от 1000 лева.

Гергана Червенкова, работила в сайт за онлайн търговия с лекарства, докато един ден животът й се преобръща и тя вече е в следствения арест, но се надява "България да не допусне такова безумие!". Близките й се опитват да кажат, че обвиненията срещу нея са абсурдни, а Гери само е изпълнявала работата си - трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД".

Животът на Гери се преобръща, когато след посещението си миналата година в САЩ, Цветан Цветанов обяви по телевизията, че е разкрит (съвместно с американците) и задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група. Много пъти на протест в подкрепа на Гери излизаха стотици хора – не само нейни близки, роднини и приятели.