Нов, професионално изработен сайт на Агенция „Сиана“ дава сериозна заявка да се превърне в най-добрия помощник на русенците, решили да закупят или да продадат имот. На адрес http://www.imotisiana.com/ е налична разнообразна информация и оферти, които се обновяват ежедневно, могат да се правят всякакви справки за търсенето и предлагането в момента - по квартали, по вид на имота, цени и т.н. Търсачката с различни параметри позволява бързо отсяване на подходящите оферти, може да се направи и онлайн запитване за определен имот и даже да се публикува обява за покупко-продажба (след одобряването й от администратор). Възможни са и огледи на имотите по Skype.

Екипът на „Сиана“ допълва тези опции с анализи на имотния пазар, като се ангажира и с прогнози за тенденциите в следващите месеци.

Очакванията ни са за плавно, но за сметка на това стабилно възстановяване на състоянието на русенския имотен пазар в Русе и областта, която тенденция започна през изминалата година, каза за „Утро“ управителят на „Сиана“ Силвия Даскалова. Реализираните продажби на жилищни имоти нарастват и се увеличават запитванията за малки бизнес имоти. Все още липсва сериозен интерес към сегмента на производствените имоти, складовите площи и офисите.

Най-висок е темпът на възстановяване при луксозните жилища и при малките имоти в състояние за генерален ремонт и подходящи за отдаване под наем. Индикации за това дава нарасналата активност при търсенето и покупката на такива имоти през цялата 2013 година. Броят на имотните сделки в тези сегменти ще расте по-бързо в сравнение с останалите сегменти от жилищния пазар, предсказа Силвия Даскалова.

Пазарът на имоти в Русе не може да се радва на интензитета на имотните сделки, който постига пазарът на недвижими имоти в София, което е лесно обяснимо с високата концентрация на инвеститори в столицата, както и с факта, че много от хората от активното поколение се изселват и търсят работа в двумилионния град. Но интересът към инвестиции в имоти в Русе се ръководи от факта, че Дунав мост е основната пътна артерия към Европа, а градът е разположен на границата с Румъния и само на 60 километра по магистрала от румънската столица Букурещ, тримилионен град с безкрайни възможности за бизнес, където цените на недвижимите имоти са в пъти по-високи от тези в Русе. Това от само себе си дава прекрасната възможност на работещите там за изгодна покупка на жилищен имот или бизнес имот в нашия крайдунавски град.

Съществена промяна на цените на имотите за продан не се очаква, като прогнозата е те да запазят стабилност, което ще покаже категорично, че дъното отдавна е достигнато и че пазарът на имоти навлиза в един нов, следващ етап от своето развитие. Голяма част от потенциалните купувачи, които разполагат с необходимите за такава инвестиция средства, но отлагат във времето плануваната покупка на имот, ще се завърнат активно на пазара, сключвайки изгодни имотни сделки през 2014 година.

Пазарът ще продължи да се ръководи от купувачи, наши сънародници, работещи в други страни, както и от чуждестранни инвеститори, оценяващи добрия бизнес климат у нас.

Всички тези взаимнодопълващи се процеси са повлияни от непрекъснатото подобряване на условията по ипотечните кредити, което е устойчива политика на банките и улеснява достъпа на клиентите, търсещи недвижим имот до така желаното финансиране, смята управителят на „Сиана“.