Несъмнено, случилото се в Лясковец е удар по авторитета на вътрешното министерство, очевидно не сме в добра кондиция. Това каза пред Кеворк Кеворкян в Нова телевизия Цветлин Йовчев. Според него, сега е време да се вземат мерки, за да разберат всички, че лошата работа ще бъде наказвана, а добрата – поощряване.
Как са се държали баретите от спецотряда в дома на Петър е доказано – изключително професионално и оправдано, в същото време се изляха много хули по техен адрес, каза още министърът. Той разкри, че не се е обсъждал план за физическото ликвидиране на този човек, защото в демокрацията на първо място са правата на човека.

Не трябва да се прави политика от нашата работа, дори да има опити за натиск от политици, опитвам се да ги удържа, допълни Йовчев. Според него, има ясни граници докъде може да се направи компромис с работата и откъде нещата стават невъзможни.

В сектор „Сигурност” няма лява и дясна политика, нещата са различни, каза Йовчев. Той съобщи, че предстои да се срещне с близките на загиналия спецполицай. Забавих тази среща, защото исках да намалеят емоциите, те са лош съветник, уточни Йовчев.

Работил съм преди време със Светлозар Лазаров, в ДАНС ми бе подчинен, имам впечатления от работата му, каза още министърът. Той уточни, че не е приел оставката на главния секретар, защото държи отговорността да се носи от тези, които са наистина взели решенията.

Заварих оперативни работници с по две дела, това е недопустимо, сега всички имат по повече дела, посочи Йовчев. Според него, имало е и наредба, за радост не влязла в сила, съгласно която тези служители въобще е нямало да се занимават с такава работа. Всички служители ще преминат през детектор на лъжата, имаме теч на информация по няколко случая и работим по установяване на „къртицата”.

Има сериозни социални проблеми в страната – обедняване на населението, безработица, те могат да доведат до безредици, призна министърът. Той бе категоричен, че е наясно с организаторите на протестите срещу правителството, но отказа да назове имена.

Фактите около случая на общинския съветник в София Орлин Алексиев са ясни, казани са на парламентарната комисия и там всички разбраха за какво става дума, допълни министърът. Според него, сега думата имат прокуратурата и съда, полицията вече си е свършила работата.

Наясно съм на кои среди съм неудобен, но повечето от тези хора конюктурно си формират отношението към мен. Това е една от големите слабости на политиката ни в последните години, така хората се издигат или свалят от постовете им и това пречи на развитието ни,каза накрая Цветлин Йовчев.