При липсата на официална информация от Киев докъде е стигнала антитерористичната операция в източна Украйна местните агенции предават разнопосочни новини. Украинските служби освободиха по-голямата част от Славянск, съобщи електронното издание "Новости Донбасса".

Преговорите със сепаратистите по радиостанциите се заглушават от химна на Украйна, допълва изданието. Депутатът Александър Бригинец от партията на Тимошенко съобщава на страницата си във Facebook, че по съобщения на очевидци в Славянск са освободени административните сгради на СБУ, сградата на полицията и на кметството. И в момента вървят престрелки на два блокпоста на изхода на града. При щурма на позицията на руските спецчасти, участие взеха вертолети, използвани бяха гранатомети, съобщава депутатът.

Поддръжниците на федерализацията на Украйна в град Славянск са издигнали барикади на моста над река Нижний Торец, предаде изданието „Цензор”, което по-рано твърдеше, че антитерористичната операция на киевските власти е приключила успешно.
Местни медии съобщават и че мостът е миниран.

Освен това над 20 въоръжени мъже са разположени край моста и по протежение на пътя, водещ към центъра на града. Според жителите мъжете не приличат на украинските специални сили. Все още отделни обекти в града са под контрола на сепаратистите. На места те насила карат жени да участват в „човешки щитове”.

Независимо от съобщенията в някои украински агенции, че завзетите здания в Славянск са освободени, те остават под контрола на представителите на Народното опълчение на Донбас и жителите на града. Народът изобщо не се кани да се разотива. В момента се разпъват палатки пред сградата на градската милиция, съобщава местният сайт Slavgorod.com.ua и онагледява обстановката с няколко видео клипа.

До зданието на СБУ стоят маскирани мъже в камуфлажни униформи. Забраняват да се снима. До сградата на милицията хората разпъват палатки и казват, че страхът им е отминал и са готови да се отбраняват до смърт.

Хората скандират "Не на изборите", "Путин, помогни" и искат провеждането на референдум. Независимо от пролимния дъжд жените пеят песни и повдигат настроението. При протестиращите е дошъл отец Николай от черквата до железопътната гара. Той е призовал гражданите да се молят и им е обещал, че ще бъде с тях на барикадите.

В Славянск има журналистически екипи от Русия, Великобритания и Полша. Претестиращи са се съгласили да дадат интервю за полската телевизия TVP.

Пред камерата те скандират "Позор на продажните медии" и са поискали ставащото в града да бъде отразявано обективно. Славянчани са казват, че Европа не им е нужна, че не признават киевската власт и настоват за провеждането на референдум.

ВИЗИТКА

Славянск, който се намира на около 120 км. от Донецк, е основан през 1645 г. под името Тор, преименуван на Славянск през 1794 г. Възниква като крепост срещу набезите на кримските татари в южните райони на руското царство през 1645 г.

Транспортен възел на Донбас, един от най-старите курортни центрове на Украйна за калолечение. Разположен е в северната част на областта, на река Казенний Торец (приток на Северен Донц, в басейна на река Дон).

Разстояние до Киев: по автомагистралата 772 км, по жп линията 632 км.

Разстояние до украинско-руската граница: около 150 км.

С прилежащите му в административно отношение територии, има 137 000 жители. Украинският език е роден за около 44 % от населението.