Да слушаш вечерното парти на италианското радио М2О и след това да превключиш на която и да е друга станция, е все едно да излезеш от дискотека и да влезеш в санаториум. Ритъмът и пулсът на двучасовото предаване, което води на живо всяка вечер Рене ла Булгара, са толкова високи, че всичко останало изглежда почти флегматично.

Рене Петрова ла Булгара, както се представя понякога, или пък Рене ла Булгара – това в действителност е Ренета Тодорова Петрова от София. От няколко години тя е идолът на младите италианци, пристрастени по дискотеките и хаус музиката. Името ѝ, превърнало се в запазена марка, привлича като магнит, независимо в коя част на Ботуша има участие като диджей.


Вечерите, водени от нея, са си
спектакли от 100%
адреналин - Ренета
е едновременно и
вокалистка,
и танцьорка,


която не спира да говори и да се движи като пружина. Лазерни ръкавици и електронен саксофон, които използва отскоро, обогатяват и без това горещите ѝ партита.

Рене ла Булгара омайва обаче не само със сексапилния си глас с матов тембър, с който подпява Dance with my saxophone.

Тя е спектакъл и за очите – с лицето и фигурата си на модел и с 12-сантиметровите си токчета наподобява 192-сантиметрова статуя.

Но кое всъщност е момичето, което сгорещява дискотеки и радиослушатели с артистичния псевдоним Ла Булгара, или Българката? Да правиш кариера с подобно име в страна, чиито политици се обиждат помежду си на “българин”, си е повече от кураж.

Ренета идва в Италия през 1996 г., когато е едва 12-годишна. Тя пристига при майка си, която работи от години на Апенините. От центъра на София, където е живяла дотогава, Ренета в действителност се катапултира в селска ферма до Ористано, на остров Сардиния. Там е новото местожителство на майката на Ренета, чийто италиански съпруг е собственик на ферма.

Така овцете и кокошките стават новите спътници в ежедневието на Ренета, но потапянето сред природата на тази възраст даже ѝ харесва, както разказва тя за “24 часа”.

Големият проблем на момичето е друг - че не знае нито дума на италиански и не може да комуникира с никого.

“Бях много комплексирана по тази причина, чувствах се изолирана”, спомня си Ренета. Пред себе си

се зарича да научи
италиански език по-добре
и от самите италианци.


На практика изпълнява обещанието си – днес е невъзможно да се отгатне, че не е италианка. Ренета завършва езиков лицей. Че езиците ѝ са втора природа, е повече от ясно – говори перфектно и английски, но много добре се справя и с испански и френски.

На 14 г. Ренета започва да се пробва като модел, но работи от време на време и за местни дискотеки като вокалистка и танцьорка. След някой и друг джингъл, които прави за местни радиа, тя се озовава в радио “Синтони” - най-популярното на Сардиния.

Всъщност там отива, за да занесе реклама на една дискотека, но я карат да обясни за какво става дума. Отличният ѝ говор на английски и вроденият ѝ комуникативен талант си свършват работата, защото я канят веднага като водеща. Така на 16-годишна възраст се озовава в ролята на ученичка сутрин и на радиоводеща следобед.

През 2002 г. Ренета печели конкурса за красота “Мис Сарденя Универсо”, след което стига до финала на националния конкурс, предаван по “Канале 5” на Берлускони. Той ѝ отваря пътя към участие в няколко популярни телевизионни програми.

Всичко това дава кураж на 18-годишната Ренета да остави Сардиния и да се премести в Милано, столицата на модата. Започва да се изявява по подиумите като манекенка, но успоредно с това и като вокалистка и диджей по дискотеките.

Много скоро я забелязват двама колоси от тази сфера - Албертино и Фарджета. А в диджей сферата в Италия те са това, което са Дзукеро и Ерос Рамацоти за поп музиката.

Двамата канят Ренета за предаването си “Диджей тайм”. Там получава и артистичния си псевдоним Рене ла Булгара. Полека-лека българката започва да води успоредно с всички онези диджеи, които дотогава са ѝ били идоли.

Завършва и курс за диджеи, както и курсове по дикция. Същевременно

обикаля цяла Италия
и води на практика
във всички топлокали


– Pineta, Barfly, Just Cavalli, Sopravento, Casablanca.

От 2006 г. Ренета започва работа в новосъздаденото М2О, което е дъщерно радио на радио “Ди Джей”. Там води всички възможни предавания по всяко време на деня и вечерта. През 2007 г. става първата говорителка, която започва да води на живо, тъй като дотогава всичко е на запис.

В момента заедно с Андреа Матей е водеща на вечерното предаване “Емме дуе о парти” от понеделник до петък. И през уикенда обаче не почива, тъй като тогава е диджей в различни дискотеки из Италия. Често я канят да води и в Швейцария, Германия, Австрия, Албания. В България обаче все още не е била.

Не е изключено от догодина като “сътрудник” в радиото на Рене ла Булгара да се присъедини и 3-годишният ѝ син Рикардо. По думите на майка му музиката и техниката са в кръвта му.