Искаме незабавно изтегляне на бюджета на мафията от парламента и незабавна оставка на кабинета. Правителство, което удря, за да защити мафията няма никакви седмици пред себе си.

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на представянето на позицията на Реформаторския блок за случилото се през изминалата нощ около Народното събрание.

"Избори през 2014 година не са решение нито на политическата криза, нито на икономическите проблеми на българските граждани", смятат партиите от блока. Те настояват за избори още през есента. Според тях правителството на Пламен Орешарски е зависимо от личните интереси на малка група хора, а държавата е заложник на олигарси.

"Призоваваме всички български граждани, независимо от тяхната политическа принадлежност, да се присъединят още днес към протестите, обединени под националния трибагреник. Като извънпарламентарна опозиция, ще се противопоставим непоколебимо на всеки опит за внасяне на актуализацията на бюджета в пленарна зала. Ще дадем отпор на политическото насилие", категорични са те.

"Снощи пред Народното събрание се проля кръв. Когато протестиращите се противопоставиха на кражбата на половин милиард през бюджета, правителството прибягна до сила. Четиридесетдневното високомерие на властта прерасна в провокация и агресия срещу гражданите, в защита на конкретни мафиотски интереси. Отговорността е лична – на всеки министър и на всеки народен представител, подкрепящ бюджета и правителството", пише още в общата позиция на Реформаторския блок.