Европейската комисия (ЕК) следи със загриженост събитията в България и не взима страна, заяви говорителят на ЕК Оливие Баи.

Той посочи, че ЕК е следяла протестите, които във вторник вечерта прераснаха в сблъсъци, но подчерта, че това е вътрешен въпрос, свързан с правото на българите да протестират.

Баи призова всички страни към сдържаност.

"Случилото се е въпрос, свързан както с опазването на обществения ред, така и с уважаването на изконното право на всеки да протестира. Европейската комисия вече призова двете страни да покажат взаимно уважение и ние няма да правим допълнителни коментари", каза още Баи.

На въпрос дали събитията в България ще доведат до извънреден доклад на Европейската комисия, Оливие Баи подчерта, че има много ясен график за това кога комисията ще излезе със следващия си доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"ЕК не взима страна относно случващото се в България", заяви Оливие Баи в отговор на въпрос дали ЕК стои зад позицията на еврокомисаря Вивиан Рединг, която се изказа в подкрепа на демонстрантите и разумно ли е ЕК да заема позиция срещу правителство на страна членка.

Баи посочи, че позицията на еврокомисаря не е била пристрастна, а е изразявала обща симпатия към протестиращите.