В сезона на дъждовете рискът от наводнения продължава да бъде неоправдано висок, показват експертни анализи за състоянието на язовирите у нас. Броят на опасните водоеми се увеличава, а пари за спешни ремонти няма. Близо 70 язовира са в предаварийно състояние. В масовия случай те са общинска собственост.
Най-много такива водоеми има в Плевенско и Добричко. След опустошителното наводнение в Бисер, държавата започна оглед на всички язовири в страната. Общинските се оказаха най-слабото звено.
„Самото наименование на обекта в "предаварийно състояние" означава , че ако дойде пролетното пълноводие или силни дъждове, те могат да аварират и да се случат надолу катастрофи, на които ние сме били свидетели", обясни експертът от екоминистерството Асен Личев.
Язовир Завала в община Брезник е сред водоемите, които имат статут на опасни. Заради счупен кран не може да бъде изпуснат и е пълен догоре. От общината са категорични, че опасност от наводнения няма, защото язовирът е твърде малък. И все пак проблем има - стената на язовира е потънала в бурени и отпадъци.
При преливане водата стига до близкото село Ярославци, но местните не се страхуват. Пари за ремонт и поддръжка няма. Дори в предаварийно състояние, язовир Завала ще бъде отдаден на концесия.
„Ако съм на местото на кмета, не бих го дал на концесия. Ако съм на местото на концесионера, не бих го взел", коментира Асен Личев от МОСВ.
До два месеца ще бъдат въведени нови критерии за оценки. Всички язовири с неизвестен собственик ще бъдат проверени и от прокуратурата, съобщи bTV.