Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви на пресконференция в Министерски съвет, че полицията не е имала поставяна задача, нито заповед да се държи агресивно спрямо протестиращите. Йовчев каза, че органите на реда не са се и държали агресивно спрямо хората.

Може да е имало отделни случаи, но ако се погледне в цялост, ще стане ясно, че полицията по никакъв начин не се е опитвала и не е била агресивна спрямо протестиращите. В огромна степен полицията беше обект на агресия", каза Йовчев.

Вътрешният министър каза, че според него е било грешка да се насрочат заседания на три комисии след 17.00 часа в сградата на парламента. Йовчев благодари на колегите си полицаи, които не са се подали на провокации. "Имаше опити за упражняване на насилие срещу тях. Вижте какво става в другите европейски страни при подобни протести. Полицаите ни се държаха изключително адекватно и разумно", той.

Йовчев посочи, че не е очаквал да се стигне дотам автобус с български граждани да бъде атакуван с павета. Той допълни, че не е мислел, че хората, които протестират, ще бъдат готови да възпрепятстват български граждани, които искат да се приберат по домовете си.

"Действията на полицията са абсолютно законни с оглед на това, че протестите са незаконни. Нямам наблюдения върху това какво се случва в парламента, за да дам оценка на това дали връщането на ГЕРБ в парламента е фактор за ескалация на напрежението", каза вътрешният министър.

Вътрешният министър заяви, че има идея как да се осигури нормалната работа на институциите. Йовчев не каза кой е измислил плана за извеждането на депутатите с белия автобус около 22.00 часа снощи. "Щом съм одобрил този план, значи аз съм отговорен за това", посочи той, като добави, че не е убеден, че това е грешно решение. "Не мисля, че за това трябва да се поема политическа отговорност", заяви вътрешният министър.

"Единствено институциите в момента могат да решат проблемите на хората", каза Йовчев..

"Причината, поради която полицията не се намесва по тези прояви на рушене и насилие, е че искаме да предпазим хората на площада и тези, спрямо които се протестира, от по-сериозно насилие. Ако полицията се намеси крайно, това би провокирало насилие", заяви Йовчев в отговор на въпрос дали полицията ще се намесва по-сериозно спрямо протестите след 22.00 часа.

"Не виждам призиви и конкретни твърдения, че разрешаване на кризата в България минава през незабавна оставка на правителството", добави вътрешният министър.