Мисля, че до 2-3 дни обвинителният акт ще влезе в Софийски градски съд. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за обвинението, което беше повдигнато на Цветан Цветанов.

Това е второто обвинение, което му беше повдигнато за това, че е отказал да разпореди подслушване спрямо бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Главният прокурор е категоричен, че прокуратурата не е влязла в политиката с тефтерчето на Филип Златанов. Той не вижда и защо "това тефтерче предизвика толкова емоции". На констатациите и тълкуванията, които последваха, че това тефтерче помага едва ли не в атаката срещу президента, той каза: Ако това е помощ в атаката срещу президента, това е сигурно помощ в атаката срещу кого: Найден Зеленогорски, Емил Димитров, кмета на село Метковец и кого ли още не, който фигурира в това тефтерче.

"Аз чух много внимателно думите на държавния глава, оценявам ги преди всичко като загриженост за това, защото да бъде проведено обективно разследване. В никакъв случай не като сигнал, че се упражнява някакъв натиск по този начин. Какъв е натискът? Самият държавен глава сам заяви, че е изпълнил всички изисквания по закона, следователно за натиск не можем да говорим", каза Цацаров. Той посочи, че прокуратурата не говори за това, че има нарушения, които са били предмет на проверката на тази комисия, а за това че по-късното внасяне, непроизнасяне по определени преписки и въобще неизпълнението на задължения са довели до ситуация, при която множество преписки са били във висящо състояние.

Цацаров обясни, че, когато една преписка дори и на държавен глава е във висящо състояние, не е правилен подход. С мотива, че въпросът е политически, а не юридически, той отклони питането дали ще се стигне до Ц.Ц. и Б.Б., след като И.Ф. подала оставка. Главният прокурор подчерта, че в момента се събират доказателства за това дали Филип Златанов е действал по собствена инициатива, както сам твърди или е действал по нечие разпореждане. Той оценява като загриженост на президента за съдбата на разследването и реакцията на държавния глава, който направи сравнение между четенето на тефтерчето и четенето на СРС-та от трибуната на НС. "Тя показва неговата загриженост за това да стигнем до край", посочи Цацаров.