„Четиридесет дни управляващите демонстрират дебилност”, заяви пред Нова телевизия бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Всеки, който не вижда това, което се случва последните 40 дни и явните коментари на посланиците, това си остава за негова сметка”, категоричен беше той.

От опита си на бивш главен секретар на МВР той коментира и реакцията на полицията през изминалата нощ. По думите му 40 дни протест изнервят и полицаите, и протестиращите.

„Беше ме срам да гледам как на толкова интелигентни хора им разбиваха главите, как бутат кофи за боклук, как барикадират парламента”, изреди той.

Борисов изрази възмущение от призива на шефа на парламента Михаил Миков депутатите да не ходят на работа днес.

„По криминален и недемократичен начин избраният за председател на парламента, отишъл по капаните в Белград и посред нощ казал да не ходят на работа. В парламентарна република не се съобщава на депутатите, че няма да ходят на работа, защото шефът им така е решил”, заяви Борисов.

Алтернативата е нови избори, отсече експремиерът. "Ако излязат и кажат дата за предсрочни избори, например октомври, убеден съм, че протестиращите ще се приберат вкъщи и ще имаме време да направим промени. Ние ще участваме дейно, ще успокоим държавата", допълни Борисов.

Тогава аз ще декларирам, че каквито и да са резултатите на следващите парламентарни избори, ще положа огромни усилия, защото после ако има и следващи, това вече е лудост", подчерта бившият премиер.

„Ако вътре в парламента има затворени хора, които посред нощ нямат работа там, нормално е вътрешният министър да търси вариант да ги изведе оттам. Не мога да се сърдя на полицията, че е направила опит да изведе депутатите. Мога обаче да ги упрекна, тези от тях, които – дано не е по команда, разбира се, ги видях адски агресивно да разбиват главите на хората и това е недопустимо“, коментира още Борисов.