Ако искате мнение като гражданин, единственото, което ще кажа е, че ако ние тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ние ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, помолен за неговата гражданска позиция. Що се отнася за случилото се снощи главният прокурор каза: "Без да изглеждам като специалист по полицейска тактика, това е нещо, за което човек трябва да е компетентен, за да разговаря, но споделих и в разговор със съответните ръководни лица в МВР, че решението за извеждане с този голям автобус, не бе най-правилното тактическо решение", каза Цацаров. Той добави, че според него до известна степен това е провокирало протестиращите или поне е усилило настроенията на недоволство.

"От една страна е налице протест, той продължава вече 40-ти ден. Двама души, които протестират са - друго мнение. 20 души, които протестират са – силно изразено друго мнение. 2000 души, може би в един етап и повече, дори и 10 000 – в определен момент това е проблем", каза Цацаров. Имам предвид проблем вътре в самото общество, добави главният прокурор. В същото време не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масови нарушавания на обществения ред. Проблемът не е самият протест, протестът е форма на гражданска изява, на мнение. От едната страна така е протестът, от другата страна е насилието, независимо от коя страна е насилието – дали от едната страна на металните заграждения, дали от другата страна. Защото насилието така или иначе е нещо, което в никакъв случай не може да бъде толерирано, каза главният прокурор. Според него, сред хората, които мирно протестират е имало хора, "които определено не се вписваха във формата на граждански протест и целяха провокации и насилие на всяка цена". Нещо, което да опорочи мирния протест или едва ли не да го покаже в една агресивна светлина, добави още Цацаров.

Главният прокурор посочи и че МВР в конкретния случай направи максимума, за да спази коректния тон. "Не можем да обвиняваме определени грешки в тактиката им снощи в общия тон на коректност на МВР. Но целта беше да се хвърли и сянка върху действията на хората с шлемове и пагони, които бяха там. Както и върху протеста, даже на първо място върху протеста. Да бъде представен протестът като една агресивна вълна, която хвърля камъни и трупа барикади. Време е може би да помислим, че има проблем", каза Цацаров.

Цацаров смята, че е имало "известна подготовка", за да се стигне до напрежението от снощи. Тя не е била подготовка на хората, които всеки ден мирно протестират, но отказа да каже на кого е и каза, че това сега трябва да се установи от МВР. "Не мога да кажа дали някой е внедрил едни хора в протеста или те сами са влезли в протеста. Протестът сам по себе си не може да бъде опорочаван, защото вътре е имало хора, които са се стремели на всяка цена да предизвикат агресия. Това е недопустимо. Значи ако това го направим, това означава да кажем, че правим един опит едва ли не да отречем целия протест", подчерта Сотир Цацаров. Неговата реалистична преценка показва, че не това е обликът на протеста, а обликът на протеста е "нормален, протестиращ гражданин".

Главният прокурор каза, че на МВР е поставена задача да идентифицира тези хора. "Такива доклади, които да дават точна идентификация до момента нямаме", заяви той. Сотир Цацаров до късно снощи е бил във връзка с вътрешния министър и мисли, че след заседанието на ВСС ще успее да получи данни от МВР. Предмет на разговорите ще бъде и начинът, по който бе направен опит да бъдат изведени хора от НС. Той иска и да знае кой е заповядал точно този вид операция.

Не намирам някакви проблеми в поведението на кмета на столицата и не го казвам, защото трябва да оправдая Йорданка Фандъкова. Къде ги виждаме тези проблеми? В това, че някой е направил нещо и след това го е отразил в сигнал срещу друг? Така главният прокурор коментира сигналът на "Атака" вчера за протестите. "Не съм прочел сигнала, известно ми е нещо от медиите и това, което вие ми казвате. Ситуацията може би изглежда така, че този, който е писал сигнала, най-вероятно е наблюдавал и собственото си поведение, за да го изрази по някакъв начин в сигнала. Аз призовавам хората, които са написали този сигнал, до известна степен да се вгледат и в собственото си поведение, после да мислят да пишат такива сигнали", категоричен е Цацаров.

А иначе гражданската позиция на главния прокурор за протестите е, че проблемът трябва да се реши с дискусия. "Проблемът не може да се реши с това, че едната страна протестира, а другата страна се прави, че нищо не се случва", каза той.