Голяма грешка на Орешарски е, че дълго време стои в позиция, че няма нищо, че нищо не се е случило. Това каза социологът Кольо Колев пред БНР.

Има хора, които искат едно, други – друго. Тези групи трябва да намерят начин да живеят заедно. Всеки трябва да отстъпи донякъде, за да се намери границата на разума. А това, което се случи снощи прекрачи границата на разума. И двете страни играят поверената им роля. Това нещо обаче не е добро, посочи Колев. Според него, може да се стигне до ескалация на напрежението и нова политическа криза, ако не се намери диалог.

Някои анализатори казват, че трябвало да влязат в диалог БСП и ГЕРБ, но това не е диалогът. Диалогът е с тези, които протестират. Хората бяха прави да скочат заради Пеевски, друг е въпросът докъде да се стига и докъде да се отиде, заяви Колев. Той е убеден, че едната и другата страна трябва да поведат реален диалог. "Няма такава оставка на третия ден след започване работа на едно правителство. Това да се иска оставка на правителство на третия ден са глупости", коментира Колев. Грешката на хората, които протестират е, че те са малко като: после ще видим, три дена яли, пили и се веселили и така завършва приказката. Само че, в тази приказка има и 4-и и 5-и ден, когато разбират какво са направили, пропуснали са една камара възможности и т.н., каза още Колев.