След близо 20 часа барикада спецчасти изведоха около 14 ч вчера от дома на родителите му въоръжения с газов пистолет Васил Митков. 40-годишният агресивен мъж се бе затворил в къщата в симитлийското с. Черниче в петък около 17 ч. Малко преди това на тел. 112 съседи подали сигнал, че Васил е пребил баща си Кирил, на 78 г.

Пристигналите лекари успели да изведат болния и трудноподвижен пенсионер, но синът остана затворен. Оказа се, че бащата не е сериозно пострадал, и след преглед в спешния център бе освободен.

По време на разигралия се семеен скандал в дома били майка му Горица, съпругата на Васил Дафинка и малкото им дете, което е в III клас. “И жена ми да се маха, да излиза навън”, крещял Васил. През това време съпругата, детето и майка му напуснаха дома. Жена му отиде до спирката на автобуса, за да посрещне голямата дъщеря, която учи в VI клас в Симитли.

Полицаите бързо обградиха къщата и отцепиха съседните улици. Когато пристигнаха, той бе на покрива на гаража и хвърляше по тях камъни и винкели. След това се прибра вътре.

“От близо 2 г. този човек се промени коренно. Затвори се в себе си, не контактуваше с никого. Понякога излизаше на входната врата на двора, но щом видеше човек, бързо се връщаше”, разказаха съседи. Чували често викове от къщата. Показвал се на прозореца или терасата и заплашвал, че ще убие всички.

“Размахваше голям пистолет. Пускали сме жалба в полицията, защото живеем отсреща и се страхувахме. По цели нощи не спеше”, каза съседката Снежа. Василка пък вдигнала висока стена, за де не се виждат с Васил.


В петък вечерта полицията няколко пъти се канеше да щурмува къщата, но се отказваше. Психоложката на ОД на МВР в Благоевград, както и негов приятел проведоха няколко разговора в опит да го убедят да се предаде.

При вида на униформените на улицата десетки хора от селото и журналисти той станал особено буен. Токът и кабелната тв в дома му бяха спрени за няколко часа. 3-4 пъти той излизаше на терасата и към 20,30 ч произведе изстрел с пистолета си, което накара полицаите да залегнат и да се скрият зад паркираните коли. Наложи се периметърът около дома да бъде разширен и вместо униформени пред къщата стояха цивилни криминалисти.

Васил обикаляше от прозорец на прозорец и повдигаше щорите, за да види какво става навън. През нощта пристигна спецотряд, който обаче не се намеси. “Няма опасност за околните, нито за неговия живот. Заради това преценихме, че не се налага да влизаме в къщата. Нямаме данни да е с психическо заболяване. Нищо не можем да кажем и за оръжието”, обясни в нощните часове зам.-шефът на полицията Мирослав Данаилов, който ръководеше акцията.

Вчера сутринта психически нестабилният мъж се показа за кратко на двора. Тогава полицаите опитаха да го заговорят. Понеже е автомонтьор, искаха да го залъжат да им ремонтира гърнето на едната кола.

“Я си е...е майката”, им изкрещя мъжът и отново се затвори вътре. При поредното му показване служителите опитаха да му предложат да изпушат по цигара. Той бил непушач и отново им отговори с цветна псувня и нецензурни думи. Около 8,30 ч съпругата и децата му, които пренощуваха при нейните родители в съседното с. Крупник, бяха докарани в района.

Жена му бе пусната към къщата, за да се опита да разговаря с него. След секунди обаче тя се върна, защото отказал да я пусне. Тогава криминалистите започнаха да обмислят план за щурмуване. В 14 ч 5-има въоръжени припълзяха до къщата, когато той бе на терасата. Качиха се със стълба от задната част на двора и бързо го повалиха на земята.

След слагане на белезниците Васил бе откаран до спешния център в Благоевград за преглед. Пристигна и психиатърка, която бе категорична, че трябва да го настанят в отделението. След като му поставиха успокоителни медикаменти, Васил бе заведен в психиатрията на благоевградската болница.

“Явно личеше, че има проблеми, но не знаем да е търсил лекар. Чувахме, че понякога биел баща си, но дали е вярно, не знаем. Веднъж налетял и на жена си, но децата се развикали: “Тате, какво правиш?”, и той спрял”, допълниха комшии.

Допреди 2 г. Васил бил един от най-добрите майстори на заварките в района. Работел с аргон, което било доста трудно за останалите заварчици. Изработвал камини, печки и др. Говори се, че е правил и двойни дъна на тирове, в които са пренасяни контрабандни стоки.

Според слуховете в селото един от камионите с тайник бил заловен и собственикът решил, че Васил го е издал. Малко след това Васил изчезнал от дома си за близо 2 седмици. Говори се, че е бил държан затворен в цистерна. Когато се върнал вкъщи, бил съвсем друг човек.

“Къде беше през това време, не знаем, но оттогава стана страхлив. Разви някаква психоза”, допълниха съседите. Докато е бил отвлечен, близките му не са подавали сигнал в полицията. След като се върнал, заминал за 2 месеца някъде със семейството си. Когато се прибрали обратно в Черниче, той спрял жена си от работа в шивашка фирма в Симитли.

“Беше много работливо момче. Нямаше нещо да му се опре. Търсеха го от целия район, защото и от автомобили разбираше. В задния двор има работилница”, каза кметът на селото Иван Андонов.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Васил по чл. 325 за едро хулиганство, каза говорителят Весела Стоилова. Вероятно ще бъде издадена заповед за настаняването му в психиатрия.

“Не може да определим случая тук като някакво престъпление. През цялото време не е имало и хипотеза за някаква реална заплаха спрямо граждани или служители на полицията”, коментира шефът на ОД на МВР Георги Костов след края на акцията.



МВР: Случаят няма общо с Лясковец

Случаите в Лясковец и този в с. Черниче не са аналогични, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

“В Черниче има семейни проблеми. Ако на всеки семеен проблем казваме, че някой се е барикадирал... Нека да имаме уважение към хората. Няма постъпил сигнал, жалба или каквото и да е за пострадало лице към момента. МВР се занимава с разследване на престъпления”, категоричен бе Лазаров.

Той отново разкритикува “разни експертчета”, които обяснявали по медиите по случая в Лясковец как да се изведе стрелецът.