Следователите по случая с изчезналия на 8 март малайзийски самолет, смятат, че помощник-пилотът на машината се е опитал да се обади по мобилния си телефон, след като машината е била отклонена от първоначалния й курс от Куала Лумпур за Пекин и насочена на юг към Индийския океан, предаде Ройтерс, като се позова на малайзийския в. "Ню стрейт таймс".

Опитът за телефонно обаждане от помощник-пилота Фарик Абдул Хамид бил засечен от ретланслатор за мобилна връзка, когато самолетът бил на 200 морски мили северозападно от западния щат Пенанг. Това е по същото време, когато военен радар е засякъл за последно самолетът.

Следователите смятат, че някой с много добри познания по въздухоплаването и управлението на Боинг 777-200 ER е изключил всички комуникационни системи на машината, преди да я отклони на хиляди километри от планирания й курс.

Самолетът на Малайзийските авиолинии Боинг 777-200 изпълняваше полет по маршрута Куала Лумпур - Пекин с 227 пътници и 12-членен екипаж на борда, когато връзката с него бе загубена около два часа след излитането от столицата на Малайзия.

Всички пътували в самолета се смятат за загинали. На 24 март официално бе съобщено, че изчезналият самолет лежи на дъното на Индийския океан, а спекулациите за това какво се е случило с полет MH370 Майлайзийските авиолинии продължават.