Към този час спасителните дейности по издирване на двамата затрупани миньори в рудник Ораново са напълно блокирани, търси се нов вариант за достигане до Иван и Николай.

Рядката кал, която изтича от мястото на срутването прави немислимо укрепването, поради заплаха за живота на спасителите и миньорите. Днес на 8-я ден, търсенето на двамата затрупани е преустановено.

В момента специалистите търсят нов начин за достигане до края на "А" ръкав, където се предполага, че са двамата миньори от Крупник. Друг начин на работа, освен ръчния в този участък е немислима, казаха за БГНЕС спасители от Бобов дол.

Само с 1-2 метра бяха напреднали през изминалата нощ спасителните работи по издирването на двамата затрупани в рудник Ораново миньори. Трета смяна /нощната/ е работила тази нощ основно по укрепването на мястото на пробива на "кръст Б", напредъкът е само 1-2 метра, защото след като се почисти рядката кал отново се свлича", каза тази сутрин областният управител Муса Палев. По неофициална информация спасителните работи през нощта са се забавили заради изтичане на метан. Но областният управител каза, че няма такава информация.

Калното свлачище на 300 метра под земята стана точно преди седмица, телата на двамата загинали Христо Младенов и Асен Стойнев бяха открити още същия ден. Днес, седмица след трагедията остават 20-ина метра надежда за Иван Лазаров и Николай Михайлов, и двамата от село Крупник.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.