Барикадиралият се в дома си в Черниче Васил Митков бе щурмуван от спецотряда, който седя на пост близо 22 часа, предаде БГНЕС.

Митков бе качен на линейка и се транспортира за Благоевград. Един от полицаите го извика да излезе на терасата, заблуждавайки го да разговаря, в това време баретите заобиколиха къщата отзад и го атакуваха. Митков бе обезвреден, въпреки че пистолетът беше в ръцете му. Не беше произведен нито един изстрел по време на операцията.

Близо 22 часа продължи полицейската акция срещу отказващия да излезе от дома си мъж в с. Черниче. Нито 40-годишният Васил Митков излизаше от дома си, нито полицаите пък се опитваха да го изведат оттам часове наред.

Проведените вчера разговори на психолог с Митков, са показали, че той е бил опасен и непредсказуем в действията си.

Сутринта бе направен един опит Митков да бъде прилъган да излезе на улицата. Това стана в 9.10 ч., когато полицаите пропуснаха "Мицибуши" с кюстендилска регистрация, в която пътуваха съпругата му Дафинка, сестра й и баджанакът на затворилия се в дома си мъж. Те проведоха много кратък диалог от 10 – 15 секунди, а Васил недвусмислено им каза да се махат. Веднага след това полицаите наредиха мицубишито да бъде изтеглено зад полицейската линия, която от снощи бе разширена два пъти.

Митков бе забелязан тази сутрин още два пъти. Към 8 ч., след като направи сутрешния си тоалет на прозореца на кухненския бокс, той излезе на терасата, погледна наляво и надясно по улицата и се прибра незабавно обратно. След около две минути той излезе през входната врата на къщата, мина през малкото дворче и спря пред желязната входна порта до тротоара. Там огледа улицата наляво и надясно и с бързи крачки се прибра в своя дом крепост. Според съседи при това появяване на двора е държал пистолет, с пръст на спусъка. Тази сутрин, като всяка друга, Митков в 6.45 ч. изгаси двете лампи на терасата и пред входната врата. Показвайки се извън дома си на съседите направи впечатление, че същият е в много добра кондиция, въпреки прекараната напълно безсънна нощ. Според съседите Митков е физически много здрав около 120-килограмов мъж, който според психопортрета може да стреля, да коли или да пречупи врата на някого без да му мигне окото.