Напрежението в Украйна продължава да се повишава и през последното денонощие, докато срокът, който вътрешният министър Арсен Аваков даде на сепаратистие в югоизточната част на страната да се предадат изтича, предават световните агенции.

Поддръжниците на федерализацията на Украйна, които в началото на седмицата завзеха Областната държавна администрация в Донецк, укрепиха позициите си, за да се предпазят от евентуален нощен щурм на силите на реда, съобщи РИА "Новости".

В същото време в нощта срещу събота неизвестни опожариха колата на главния редкатор на сайта "Новости-Донбас" Алексей Мацуки, съобщава електронното издание. През последните седмици журналистът многократно е получавал заплахи заради острото си отношение срещу сепаратистите.

Демонстранти за единна Украйна пък бяха нападнати в петък в Мариупол, докато шестваха с национални флагове. Те са пресрещнати от два автомобила, от които слезли няколко мъже и започнали да нападат участници в шествието, съобщават местни медии.

Пожар пламна в нощта срещу събота и на площат "Независимост" в Киев. Според първоначалната информация причината е пламнала палатка, която хората, събрали се на мястото не са могли да изгасят и огънят се е разраснал. Пожарникарите са пристигнали десет минути, след като огънят вече е бил потушен от членове на Самоотбраната на Майдана. Засега не е ясно дали пожарът е запален умишлено.

До момента украинската прокуратура е завела 145 наказателни производства срещу сепаратисти заради призиви за нарушаване на териториалната цялост и на конституционния ред. Задържани са 53-ма души, информира УНИАН.

Междувременно от вътрешното министерство съобщиха, че след активни издирвателни дейности са били открити 90 граждани, считани за изчезнали по време на Евромайдан. Изчезналите просто не били съобщили на роднините си за своето местонахождение, уточнява БГНЕС.