Диетите са мъчителни, особено когато трябва да се свалят повече килограми. Налага се цялостна промяна на храненето и двигателния режим, която в повечето случаи е задължително да се поддържа през целия живот.
Именно тази мисъл сломява борещите се с наднорменото тегло и ги кара да прегрешават с по някоя уж „не вредна“ храна, каквито са пълнозърнестите десерти, широко промотирани напоследък като „полезни“.
Затова ще ви запознаем с някои храни, които мнозина смятат за полезни и които са предлагани от производителите като такива, но всъщност се оказва, че истината е съвсем друга.
Енергийни пълнозърнести блокчета
В последно време широка популярност набраха пълнозърнестите десертни блокчета, които са направени от мюсли, малко количество черен натурален шоколад и сушени плодове. Този десерт бива представян от компаниите производители като диетичен и дори полезен за здравето, заради уж малкото количество захар, което съдържа.
Това е пълна заблуда. Оказва се, че тези маркетингови гении са измислили начин да продават храни, залъгвайки мъчещите се да отслабнат, като им предлагат храни, които съдържат повече въглехидрати, отколкото обикновен шоколадов бонбон, смятат изследователи.
Тези продукти са преработени по химичен път и съдържат редица вредни съставки. Обикновено те са калорични и съдържат около 200 калории и приблизително по 20 грама захар на порция, затова специалистите съветват ако консумирате подобни десерти, винаги да четете внимателно списъка със съставките.
Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестият хляб също стана „модерен“ в последно време заради все по-негативното отношение към белите пшеничени брашна, сочени като основен виновник за съвременните заболявания като диабет, сърдечносъдови проблеми, висок холестерол и затлъстяване.
Много пълнозърнести хлябове всъщност имат в състава си рафинирани брашна, които не съдържат влакна в чистия им вид, което може да накара кръвната захар да се повиши бързо след хранене, което от своя страна води до скорошно огладняване след това. Това е показател, че всъщност пълнозърнестите продукти не са чак толкова пълнозърнести. Ако бяха, гладът щеше да се забави по-дълго след консумацията им.
Кускус
Кускусът е зърнена храна, представяна като „полезна“и включвана в много диетични хранителни варианти. Всъщност той е направен от бели брашна от рафинирани зърнени култури, затова по-добрият вариант е да консумирате кускус от изцяло пълнозърнести култури или такъв, направен от киноа. Но проблемът е, че той е по-труден за намиране в търговската мрежа.