Ние гледаме на предстоящите избори като на едно от важните средства за решаване на националните задачи, които стоят пред България. Нашите виждания могат да бъдат събрани в няколко думи – за справедлива България и за социални Европа. Това каза на среща с граждани във Велико Търново заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България и заместник-председател на НС на БСП Янаки Стоилов. По думите му целта е Коалиция за България да получи достатъчно голяма, убедителна подкрепа, защото това ще даде допълнителен импулс за развитие на управлението и за по-ясно очертаване на характера на обявената от нас политика преди парламентарните избори.„ГЕРБ имат конкретни цели за блокиране на работата на парламента”, каза още Янаки Стоилов. Според него една от причините е предстоящото разглеждане на ветото на президента по измененията, свързани с новия закон за Сметната палата. „Тяхното очакване е този закон да не влезе в сила и да не бъде формиран новият състав на институцията”, отбеляза Стоилов. По думите му ГЕРБ имат цялостна стратегия преди началото на предизборната кампания да създадат впечатлението, че институциите са блокирани и не могат да функционират.

Янаки Стоилов обобщи значимите законопроекти, които са приети в Народното събрание през последните дни. Той посочи промените в Закона за потребителските кредити и подчерта, че се надява пред следващата седмица да бъдат приети на първо четене и промените в Закона за защита на конкуренцията. „Целта е да се осигури равностоен достъп на българските производители в тези вериги и да се създадат повече гаранции за правата на “, обясни депутатът.

Той добави, че предстои до края на месеца правителството да оповести първата част от програмата за реиндустриализация. „Тя ще набележи формите и някои от конкретните проекти, които ще бъдат осъществявани в страната с участието на вътрешни и външни частни инвестиции и възстановяването на някои производства”, поясни Стоилов.