Аз съм родната майка на Северина и Атанаска. Двете са от различни бащи, които са починали. От Златоград сме. Децата ми не са убийци. Нямаме нищо общо със смъртта на това красиво и умно момиченце, което добре познавахме. Детенцето е намерено под леглото в квартирата, която ползваше Атанаска. Но недоумявам как изобщо е било натикано там, след като в това малко таванче са две единични дървени легла, които са много ниски, а под тях аз съм наблъскала чували с дрехи.” Това каза 60-годишната Светлана Димитрова пред "Флагман" току-що.
Репортер на медията отиде в хотел „Лагун” тази сутрин, за да види какво се случва със задържаните до късно снощи майка и дъщеря - Светлана и Северина. Около полунощ снощи МВР пусна инициалите на трета жена – А. Г., срещу която е повдигнато обвинение за убийството на 8-годишната Александра.

На последния етаж в блока, в който живее сем. Тодорови, чиято дъщеричка изчезна безследно между 16 и 17 часа в четвъртък, има две мансардни помещения. Едното е собственост на сем. Тодорови, а собственик на другото е човек от втория етаж. Квартирата, под леглото в която е намерено тялото, е собственост на човека от втория етаж и се намира непосредствено над спалнята на сем. Тодорови, които цяла нощ всъщност са прекарали с трупа на детето си над главите – без да знаят.

Кметът на Поморие Иван Алексиев тази сутрин разговаря с роднина на Ивалина Тодорова пред жилищния блок, готов да помогне с каквото може.

„Аз наех квартирата преди 3 години и живеех в нея, докато пристигна Атанаска през май месец м. г. Дотогава Атанаска живееше в Пловдив и работеше към БДЖ, но там започнаха съкращенията и тя направи всичко възможно да се съберем трите в Поморие. Атанаска ми е от първия брак и е на 43 години. Има две момчета – в 9 клас и в 7 клас, които живеят в димитровградското село Ябълково. Грижите за тях са поети от бащта, разведени са с дъщеря ми. Истината е, че Атанаска дойде в Поморие без пукната стотинка през май месец, уредих я като общ работник в заведение за бързо хранене съвсем наблизо до хотел „Лагун”. Миналото лято и двете спяхме в квартирата над сем. Тодорови, защото стаята, която ползвам в хотел „Лагун”, лятно време я даваме на курортисти. Оставих Атанаска сама тази зима и тя се чувстваше добре в това таванско помещение. От октомври насам обаче нямаше работа. Дъщеря ми е и й помагах, с каквото мога. През деня тя идваше в хотел „Лагун” и помагаше на сестра си Северина в отглеждането на двете й дечица. Весислава, която е на 6 години, беше близка приятелка с Александра – умни и красиви момичета. Невъзможно е Атанаска да посегне на Александра, тя я обичаше. И винаги много се е възмущавала, тъй като е чувала постоянните скандали между майката и бащата на Александра. Горе в моята квартира кавгите им ехтяха постоянно. Освен това майката Ивалина се държеше много грубо с детето – и аз, и Атанаска сме чували как сутрин в 7 часа тя крещи на детето да става”, разказва Светлана Димитрова.

Жената се кълне, че нито тя, нито двете й дъщери имат психически отклонения. „Напълно здрави сме и не бихме извършили подобно нещо, но нямам обяснение какво прави тялото на детето в моята квартира. Но подчертавам, че детенцето Александра беше доста палаво и капризно и все нашата Весислава отнасяше пердаха заради нея. Зет ми и дъщеря ми Северина никога не биха посегнали на чуждото дете, въпреки че то обикновено беше виновно, когато с внучката ми си играеха. За парите, които сме искали от Германеца – това беше един-единствен път – през август 2012 г. зет ми му взе 10 000 лв. заем и му ги върна до стотинка, не сме му искали повече пари”, казва тя.

Светлана и Северина са били разсъблечени чисто голи в РУП – Поморие и с тях полицаите са се държали арогантно, докато ги разпитвали след извеждането им от хотел „Лагун” в 9 часа сутринта вчера. След това двете жени са били заключени в отделни клетки в подземието на РУП – Поморие, където е арестът. Пуснати са късно снощи. Атанаска е откарана в ареста вчера около обед. Дотогава тя си е била в квартирата. Атанаска и Светлана все пак имат възможност да проведат телефонен разговор около 12 часа на обед, когато квартирата й все още не е претърсена.

Ето хронологията на събитията от четвъртък, когато изчезва 8-годишната Александра, според майката Светлана.

„До 16 часа в четвъртък аз имах работа в кухнята в хотел „Лагун”, след което се качих в стаята си в хотела и се обадих на Атанаска, за да я попитам ще дойде ли в хотела, за да излязат на разходка със Северина и двете ми внучета. Трети ден Атанаска не беше излизала от квартирата си, тъй като се оплакваше, че е болна от грип. В 16 часа в четвъртък тя ми каза, че състоянието й се е влошило и има тежко разтройство, затова ще си остане у дома. По това време зет ми Веселин Тошев беше в ресторанта на хотела. Убедена съм, че и Северина е била тук, защото Весислава си играеше край тях със съседското момче Денис. Около 17,30 часа Северина ме помоли да гледам децата,защото двамата с Веселин искали да отидат до ресторант „Царевец” в Стария град. Те заминаха, а аз останах с внучетата. Имам свидетели. Това е всичко. Целият ад за всички нас започна в 9 часа на следващия ден. Не знам какво да правя, от страх не смея да напусна хотела и да си купя едни цигари. Ще обвинят детето ми без вина”, казва Светлана Димитрова.